Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Jabukovo sirće i njegove koristi za zdravlje

Jabukovo sirće i njegove koristi za zdravlje

Lilia AngelovaLilia Angelova
Početnik
14
jabukovo sirće

Jabukovo sirće preferiraju mnogi ljudi širom sveta zbog činjenice da ima brojne zdravstvene koristi. Pravi se od jabukovog sajdera, koji je podvrgnut fermentaciji, što rezultira probioticima i enzimima koji unapređuju zdravlje. Sadrži znatno manje šećera i manje kalorija od soka od jabuke ili sajdera.

Ima raznovrsnu upotrebu, a osim u kuvanju, koristi se i kao prirodni lek za razne tegobe, kao i efikasno, potpuno prirodno sredstvo za čišćenje i dezinfekciju domaćinstva.

Evo nekoliko zdravstvenih koristi koje jabukovo sirće ima:

Ima visok sadržaj sirćetne kiseline sa snažnim biološkim efektima

Jabukovo sirće sadrži samo oko tri kalorije po supenoj kašiki, što je veoma malo. Njegovo glavno aktivno jedinjenje je sirćetna kiselina. Nije bogato vitaminima i mineralima, ali sadrži malo kalijuma. Sastav kvalitetnog jabukovog sirćeta uključuje i neke aminokiseline i antioksidanse koji blagotvorno deluju na organizam.

Eliminiše mnoge vrste štetnih bakterija

Sirće ima svojstvo ubijanja patogenih organizama, uključujući i neke bakterije. Tradicionalno se koristi za čišćenje i dezinfekciju rana, lečenje gljivica na noktima, vaški, bradavica i infekcija uha.

koristi od jabukovog sirća

Sirće se takođe koristi kao konzervans za hranu, a studije pokazuju da sprečava razmnožavanje bakterija u hrani i njeno kvarenje.

Snižava nivo šećera u krvi i bori se protiv dijabetesa

Do sada je najuspešnija terapijska primena sirćeta bila kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Ovu bolest karakteriše visok nivo šećera u krvi usled insulinske rezistencije ili nemogućnosti proizvodnje insulina.

Međutim, visok šećer u krvi takođe može biti problem kod ljudi koji nemaju dijabetes.

Jabukovo sirće pomaže da reguliše nivo insulina i šećera u krvi stimulišući proizvodnju insulina i snižavajući nivo šećera u krvi posle obroka.

Iz ovih razloga, sirće se preporučuje osobama sa dijabetesom, predijabetesom ili onima koji žele da zadrže nizak nivo šećera u krvi iz drugih razloga.

Pomaže u gubitku težine i smanjuje masnoću na stomaku

Studije su pokazale da jabukovo sirće koje se uzima uz obrok sa visokim sadržajem ugljenih hidrata čini da se duže osećate sito. Tako se drastično smanjuje unos kalorija i, shodno tome, gube se kilogrami.

Druga studija na 175 gojaznih ljudi otkrila je da svakodnevna konzumacija jabukovog sirćeta dovodi do smanjenja masti na stomaku i gubitka težine.

svojstva jabukovog sirća

Snižava holesterol i poboljšava zdravlje srca

Nauci nije sasvim jasno ovo svojstvo sirćeta, jer je većina dosadašnjih ispitivanja sprovedena na životinjama, gde je primećeno smanjenje ukupnog holesterola i triglicerida nakon uzimanja jabukovog sirćeta.

Pa ipak, postoji nekoliko studija na ljudima, sa sličnim rezultatima - dnevnim unosom od 15 ml sirćeta je povezano sa nižim krvnim pritiskom, trigliceridima i holesterolom, što bi trebalo da bude preduslov za bolje zdravlje srca i smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Može imati zaštitne efekte protiv raka

Rak je strašna bolest koju karakteriše nekontrolisani rast ćelija, koja u velikom procentu slučajeva ima fatalan ishod. Tvrdnja da jabukovo sirće ima zaštitni efekat protiv raka još uvek nije potkrijepljena stvarnim rezultatima ispitivanja na ljudima.

Neka istraživanja sprovedenim na pacovima pokazuju da različite vrste sirćeta mogu ubiti ćelije raka i smanjiti tumore.

Moguće je da konzumacija jabukovog sirćeta može pomoći u prevenciji raka, ali potrebno je uraditi još mnogo studija pre nego što se donesu čvrsti zaključci.

U ovoj fazi, jedina sigurna izjava je da jabukovo sirće u umerenim količinama ne šteti ljudskom organizmu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest