Obično ne znamo tačno šta da radimo kada se javi dosadan kašalj.
Nažalost, teško je naći uverljive dokaze da određena hrana može potpuno izlečiti kašalj ili da određena dijeta može sprečiti ili smanjiti težinu infekcija gornjih disajnih puteva.
Međutim, postoji nekoliko prirodnih lekova koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma kašlja. U ovom članku ćemo vam predstaviti 5 namirnica koje će vam uvek biti verni pomoćnik kada se morate boriti protiv njega.
Pčelinji med
Da li ste znali da se veruje da med sprečava rast bakterija, virusa, gljivica i smanjuje upalu? Prema studijama, značajno smanjuje učestalost i težinu kašlja. Osim što je prirodni proizvod, izuzetno je ukusan!
Majčina dušica
Listovi majčine dušice koriste se u kozmetičke i medicinske svrhe širom sveta. Majčina dušica se tradicionalno koristi za ublažavanje kašlja i pročišćavanje gornjih disajnih puteva. Veoma je pogodna za simptome bronhitisa, magarećeg kašlja i upale sluzokože gornjih disajnih puteva.
Pileća supa
Pileća supa ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju nekih simptoma prehlade.
Zbog ovih svojstava dokazano je da njna konzumacija smanjuje kašalj.
Đumbir
Poznato je da đumbir ublažava kašalj. Sprečava prehladu i grip i deluje kao pojačivač imunološkog sistema. Kako pomaže ublažavanju infekcija gornjih disajnih puteva, đumbir se koristi i kod upala grla i bronhitisa. Konzumacija đumbira sa medom i limunom popularan je lek za prehladu i grip.
Ljuta hrana
Baš tako! Ljuta hrana uspešno se bori protiv nepodnošljivog kašlja. Kapsaicin je ljuta supstanca koja se nalazi u ljutoj paprici. Jedan od moćnih efekata kapsaicina je smanjenje simptoma kašlja. Nakon uključivanja ljute hrane u svoju ishranu, mnogi ljudi otkrivaju da se njihov kašalj znatno smanjio.
Komentari