Kajenska paprika (Capsicum frutescens) je u stvari popularni čili, koji se smatra najljućom paprikom na svetu. Stepen ljutog ukusa kajenske paprike zavisi od vrste i mesta, na kome se gaji. Ova ljutina se meri posebnom skalom - od 1 do 120. Na istoj skali se mere i boja, aroma i stepen oštrine.
Rodnim mestom kajenske paprike se smatra Tropska Amerika. U početku su je stanovnici koristili kao dekorativnu biljku, ali kasnije kajenska papirka ulazi i u kulinarstvo i tradicionalnu medicinu, jer obiluje dragocenim sastojcima. Naziv ovog "ljutog prijatelja" dolazi od grada- pristaništa Kajen.
Boja kajenske paprike varira od zelene do žute i tamnocrvene, a veličine je između 2 i 20 cm. U današnje vreme, veliki proizvođači kajenske paprike su neke oblasti u Zapadnoj Africi, Meksiko, Brazil, Kolumbija, Kalifornija, Gvajana, Vijetnam, Indonezija i Indija.
Crveni ili žuti čili je nekoliko puta ljući od zelenog, poznatog kao piperone. Najljući deo kajenske paprike su semena, i zato, pre nego je dodate u kulinarski specijalitet, poželjno je pažljivo ih ukloniti. U protivnom su sposobna da Vas bukvalno zapale od ljutine i da izgore sluzokožu jednjaka.
Kada ih čistite, ne zaboravite da ruke stalno perete, i ni u kom slučaju nemojte dirati oči, jer postoji ozbiljan rizik od oslepljivanja. Interesantna je činjenica, i nije slučajno, da se suzavac pravi na osnovu kajenske paprike.
Supstanca, koju sadrži čili - kapsaicin, koja mu daje specifičan ljut ukus, značajno snižava nivo šećera u krvi. Ovo je pretpostavka za farmaciju da traži varijante za primenu supstance u izradi preparata, koji bi se koristili za lečenje dijabetesa. Ova činjenica je dokazana eksperimentom na psima, koji su, nakon prijema kapsaicina, pokazali niže nivoe glukoze.
![Začini](https://gradcontent.com/lib/300x225/podpravki51.webp)
Sastav kajenske paprike
Najpopularniji aktivni sastojak kajenske paprike je kapsaicin. Nakon njega se, po važnosti, nalazi biljni oblik vitamina A - beta karoten. Kapsaicin ima svojstvo da blokira prolaz bola kroz nerve, što je pretpostavka za olakšanje većine zapaljenskih procesa. Kao sredstvo za otupljivanje bola, kapsaicin se stavlja u kreme za lečenje bolova u mišićima, zglobovima i kod povreda kostiju.
Beta karoten čini kajensku papriku jakim antioksidantom. Ima visoku aktivnost u odstranjivanju slobodnih radikala. Samo jedna doza ekstrakta kajena obezbeđuje dovoljno karotena za sintezu jedne trećine dnevne doze vitamina A.
Čuvanje kajenske paprike
Kajenska paprika se može kupiti u specijalizovanim prodavnicama za začine. Čuvajte je u dobro zatvorenoj posudi, na suvim i tamnim mestima.
Kajenska paprika u kulinarstvu
Tokom zimskog dana, dobra ideja je da pripremite kuvano vino sa egzotičnim začinima, kao što su cimet, đumbir, karanfilić i kajenska paprika. Kajenska paprika se koristi sveža, mlevena i sušena. Koristite je vrlo pažljivo, jer je vrlo ljuta. Svi koji vole pikantniju i ljutu hranu, visoko cene kajensku papriku, i često je dodaju u različite sosove, i u pripremi jela od mesa i povrća.
Kajenska paprika odlično dopunjuje ukus govedine, svinjetine i ribe, povrtnih supa i čorba sa mesom. Ulazi u sastav mnogih sosova, u tzv. Tabasko sosove, čili, kečap i dr. Čak i mnogima omiljeni začin kari se vrlo često priprema sa kajenskom paprikom. Kajenska paprika daje jelima specifičnu i svežu, blago gorku aromu. Vrlo često se kajenska paprika stavlja i u neke vrste slatkiša, i posebno u kremove i mus.
Čokoladni mus sa kajenskom paprikom
![Ćili](https://gradcontent.com/lib/300x225/red-hot-chili-peppers.webp)
Neophodni sastojci: 2 jaja, 1 kašičica jakog espresa, 1 kašika šećera u prahu, 1/4 kašičice kajenske papirke, 20 g kravljeg maslaca, 100 g crne čokolade, šlag - za dekoraciju.
Priprema: Nalomljenu čokoladu sa espresom rastopiti na vodenoj pari, dodati maslac, papriku i dva žumanca. Energično mešati, dok se ne dobije homogena smesa. Ostaviti je da se ohladi na sobnoj temperaturi. Umutiti belanca u čvrst sneg, i postepeno dodavati šećer u prahu. Uz lake pokrete dodati belanca u čokoladnu smesu. Čokoladni mus sa kajenskom paprikom sipati u čaše ili posude za desert. Ostaviti da se ohladi u frižideru i servirati sa šlagom.
Koristi od kajenske paprike
U narodnoj medicini, kajenska paprika se smatra jednim od najjačih prirodnih stimulanata, koji je dragoceno nadražujuće sredstvo. Paprika ima i efekat zagrevanja, poboljšava protok krvi i cirkulaciju limfe, i istovremeno pomaže u sprečavanju različitih infekcija.
Kajenska paprika stimuliše i poboljšava procese razmene u najmanjim kapilarima i međućelijskom prostranstvu, na mestima upale. Ljutina stimuliše rad znojnih žlezda i pomaže izbacivanje toksina i štetnih supstanci iz organizma kroz pore. Pri tom, kapsaicin deluje pametno, jer najjače dejstvo pokazuje upravo u zonama upale.
Kajenska paprika dokazano smenjuje nivoe holesterina i triglicerida, i sprečava formiranje trombova. Kao što je već bilo reči, ona stimuliše varenje i neutrališe bol. Kajenska paprika se primenjuje za jačanje kardiovaskularnog sistema, čak i kod glavobolje, dijabetske neuropatije, kao i za jačanje aktivnosti digestivnih žlezda.
Štetne posledice upotrebe kajenske paprike
Kajensku papriku ne smeju konzumirati osobe koje pate od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama. Nije isključena mogućnost da predoziranje kajenskom paprikom dovede do izvesnog stepena toksičnog efekta za jetru i bubrege.