Bonapeti.rs»Članci»Začini»Kajenska Paprika

Kajenska Paprika

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196242
Kajenska paprika

Kajenska paprika (Capsicum frutescens) je u stvari popularni čili, koji se smatra najljućom paprikom na svetu. Stepen ljutog ukusa kajenske paprike zavisi od vrste i mesta, na kome se gaji. Ova ljutina se meri posebnom skalom - od 1 do 120. Na istoj skali se mere i boja, aroma i stepen oštrine.

Rodnim mestom kajenske paprike se smatra Tropska Amerika. U početku su je stanovnici koristili kao dekorativnu biljku, ali kasnije kajenska papirka ulazi i u kulinarstvo i tradicionalnu medicinu, jer obiluje dragocenim sastojcima. Naziv ovog "ljutog prijatelja" dolazi od grada- pristaništa Kajen.

Boja kajenske paprike varira od zelene do žute i tamnocrvene, a veličine je između 2 i 20 cm. U današnje vreme, veliki proizvođači kajenske paprike su neke oblasti u Zapadnoj Africi, Meksiko, Brazil, Kolumbija, Kalifornija, Gvajana, Vijetnam, Indonezija i Indija.

Crveni ili žuti čili je nekoliko puta ljući od zelenog, poznatog kao piperone. Najljući deo kajenske paprike su semena, i zato, pre nego je dodate u kulinarski specijalitet, poželjno je pažljivo ih ukloniti. U protivnom su sposobna da Vas bukvalno zapale od ljutine i da izgore sluzokožu jednjaka.

Kada ih čistite, ne zaboravite da ruke stalno perete, i ni u kom slučaju nemojte dirati oči, jer postoji ozbiljan rizik od oslepljivanja. Interesantna je činjenica, i nije slučajno, da se suzavac pravi na osnovu kajenske paprike.

Supstanca, koju sadrži čili - kapsaicin, koja mu daje specifičan ljut ukus, značajno snižava nivo šećera u krvi. Ovo je pretpostavka za farmaciju da traži varijante za primenu supstance u izradi preparata, koji bi se koristili za lečenje dijabetesa. Ova činjenica je dokazana eksperimentom na psima, koji su, nakon prijema kapsaicina, pokazali niže nivoe glukoze.

Začini

Sastav kajenske paprike

Najpopularniji aktivni sastojak kajenske paprike je kapsaicin. Nakon njega se, po važnosti, nalazi biljni oblik vitamina A - beta karoten. Kapsaicin ima svojstvo da blokira prolaz bola kroz nerve, što je pretpostavka za olakšanje većine zapaljenskih procesa. Kao sredstvo za otupljivanje bola, kapsaicin se stavlja u kreme za lečenje bolova u mišićima, zglobovima i kod povreda kostiju.

Beta karoten čini kajensku papriku jakim antioksidantom. Ima visoku aktivnost u odstranjivanju slobodnih radikala. Samo jedna doza ekstrakta kajena obezbeđuje dovoljno karotena za sintezu jedne trećine dnevne doze vitamina A.

Čuvanje kajenske paprike

Kajenska paprika se može kupiti u specijalizovanim prodavnicama za začine. Čuvajte je u dobro zatvorenoj posudi, na suvim i tamnim mestima.

Kajenska paprika u kulinarstvu

Tokom zimskog dana, dobra ideja je da pripremite kuvano vino sa egzotičnim začinima, kao što su cimet, đumbir, karanfilić i kajenska paprika. Kajenska paprika se koristi sveža, mlevena i sušena. Koristite je vrlo pažljivo, jer je vrlo ljuta. Svi koji vole pikantniju i ljutu hranu, visoko cene kajensku papriku, i često je dodaju u različite sosove, i u pripremi jela od mesa i povrća.

Kajenska paprika odlično dopunjuje ukus govedine, svinjetine i ribe, povrtnih supa i čorba sa mesom. Ulazi u sastav mnogih sosova, u tzv. Tabasko sosove, čili, kečap i dr. Čak i mnogima omiljeni začin kari se vrlo često priprema sa kajenskom paprikom. Kajenska paprika daje jelima specifičnu i svežu, blago gorku aromu. Vrlo često se kajenska paprika stavlja i u neke vrste slatkiša, i posebno u kremove i mus.

Čokoladni mus sa kajenskom paprikom

Ćili

Neophodni sastojci: 2 jaja, 1 kašičica jakog espresa, 1 kašika šećera u prahu, 1/4 kašičice kajenske papirke, 20 g kravljeg maslaca, 100 g crne čokolade, šlag - za dekoraciju.

Priprema: Nalomljenu čokoladu sa espresom rastopiti na vodenoj pari, dodati maslac, papriku i dva žumanca. Energično mešati, dok se ne dobije homogena smesa. Ostaviti je da se ohladi na sobnoj temperaturi. Umutiti belanca u čvrst sneg, i postepeno dodavati šećer u prahu. Uz lake pokrete dodati belanca u čokoladnu smesu. Čokoladni mus sa kajenskom paprikom sipati u čaše ili posude za desert. Ostaviti da se ohladi u frižideru i servirati sa šlagom.

Koristi od kajenske paprike

U narodnoj medicini, kajenska paprika se smatra jednim od najjačih prirodnih stimulanata, koji je dragoceno nadražujuće sredstvo. Paprika ima i efekat zagrevanja, poboljšava protok krvi i cirkulaciju limfe, i istovremeno pomaže u sprečavanju različitih infekcija.

Kajenska paprika stimuliše i poboljšava procese razmene u najmanjim kapilarima i međućelijskom prostranstvu, na mestima upale. Ljutina stimuliše rad znojnih žlezda i pomaže izbacivanje toksina i štetnih supstanci iz organizma kroz pore. Pri tom, kapsaicin deluje pametno, jer najjače dejstvo pokazuje upravo u zonama upale.

Kajenska paprika dokazano smenjuje nivoe holesterina i triglicerida, i sprečava formiranje trombova. Kao što je već bilo reči, ona stimuliše varenje i neutrališe bol. Kajenska paprika se primenjuje za jačanje kardiovaskularnog sistema, čak i kod glavobolje, dijabetske neuropatije, kao i za jačanje aktivnosti digestivnih žlezda.

Štetne posledice upotrebe kajenske paprike

Kajensku papriku ne smeju konzumirati osobe koje pate od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama. Nije isključena mogućnost da predoziranje kajenskom paprikom dovede do izvesnog stepena toksičnog efekta za jetru i bubrege.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas