Korisna svojstva đumbira su poznata ljudima od davnina. Koren ove biljke se koristi u medicini za lečenje niza oboljenja još iz davne prošlosti. Đumbir je moćan imunostimulator i ima izrazite protivupalne karakteristike.
U poslednjih nekoliko godina đumbir i kod nas ima široku primenu u kulinarstvu. Njegov specifičan ukus i miris čine supe od povrća još ukusnijim. Ima desetine recepata za salate sa đumbirom ili kolače sa đumbirom.
Ipak, dok ne rešite kako tačno da upotrebite svež koren đumbira, treba da pronađete način da ga sačuvate na duže vreme. Ima nekoliko načina za čuvanje svežeg đumbira u domaćim uslovima, kako on ne bi izgubio svoja korisna svojstva.
Možete čuvati đumbir u frižideru oko 5-7 dana, uz uslov da koren nije oljušten. U slučaju da mislite da koren čuvate duže vreme, preporučljivo je da ga čuvate u šećernom sirupu (odnos vode i šećera 2:1), da ga isušite ili da ga zamrznete u zamrzivaču.
Osušeni đumbir se priprema izuzetno lako. Koren đumbira oljuštite i nasecite na tanke listiće, poređajte ih u pleh i sušite ih ok 2 sata u rerni na temperaturi od 50-60 stepeni. Nakon hlađenja čuvajte đumbir u hermetički zatvorenim teglama.
Možete da čuvate sveži đumbir i u belom vinu. Oljuštite i nasecite koren đumbira tanko, prelijte ga suvim belim vinom i držite ga u zatvorenoj posudi u frižideru. U ovom stanju, možete ga čuvati u produžetku nekoliko sedmica.
Komentari