Jakon sirup

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
184
Jakon sirup

Jakon sirup nije dobro poznat i popularan kod nas, ali to je naš propust, zato što u njemu imamo izuzetno koristan probiotički zaslađivač odličnih kvaliteta ukusa. On uspešno zamenjuje šećer i med i blagotvorno deluje na crevni trakt.

Preporučuje se i dijabetičarima i u praksi gotovo da ne postoje kontraindikacije. Stoga, njegova prezentacija pred korisnicima treba da bude šira, upoznavanje sa njim će dati još jednu alternativu ljudima koji drže do zdrave ishrane ili pate od oboljenja koja iziskuju ograničavanje šećera u hrani.

Suština i sirovina za dobijanje jakon sirupa

Po svojoj suštini jakon sirup je zaslađivač, sličan javorovom sirupu po svom načinu proizvodnje i primene. Ovaj bio proizvod se dobija od biljke slatkog korena nazvane jakon. Ona se uzgaja hiljadama godina u Južnoj Americi, tačnije u Peruu. U botanici ova biljka je poznata po nazivu Smallanthus sonchifolius. Biljka se odlikuje tamnozelenim listovima i visinom od 2-2.5 metara.

Međutim, interesantniji je korenov sistem formiran od rizoma po kojima su rasprostranjeni pupoljci koji daju život novim biljkama i krtolama korena. Krtole formiraju snopiće sa velikim korenastim biljkama. Povoljni uslovi daju žetvu od 20-25 povrća.

Ovo povrće po spoljašnjem izgledu liči na nešto srednje između krompira i kruške, iako se naziva zemaljska jabuka. Njegov ukus je prijatan, blago sladak i može da bude sličan ukusu dinje i jabuke. Sadrži uglavnom vodu i Indijanci su ga koristili kao izvor vode za vreme putovanja.

Njegov sladak ukus je zbog materije inulin koja je šećer koji ljudski organizam ne može da svari, hrani korisne crevne bakterije i tako poboljšava varenje. Zbog toga je dragocen dodatak uz dijetu za mršavljenje. Ne podiže nivoe šećera u krvi i dijabetičari mogu da iskoriste njegova korisna svojstva.

Od njega se proizvodi jakon sirup koji ima neverovatne zdravstvene koristi zahvaljujući svom hemijskom sastavu i svom delovanju na organizam.

Hemijski sastav i hranljiva vrednost jakon sirupa

Hemijski sastav jakona se odlikuje bogatstvom vitamina i minerala. Sadrži značajnu količinu vitamina C, neophodnog za imunitet, vitamine iz grupe B, PP, koji zajedno sa fenolnim antioksidansima i kofeinskom i hlorogenom kiselinom produžavaju mladost ćelija i celog tela.

Selen u sastavu utiče na fleksibilnu struktutu zglobova, povoljšava i reproduktivne funkcije. Fosfor i kalijum povećavaju jačinu koštanog tkiva.

Jakon sirup

Bogatstvo frukooligozaharida ga stavlja u rang sa jerusalimskom artičokom. Jakon drži prvo mesto kao najveći izvor zaharida u celom biljnom svetu.

U isto vreme jakon sirup je veoma niskokaloričan proizvod, sadrži samo 14 kilokalorija na 100 g.

Jakon sirup se proizvodi po specijalnoj tehnologiji koja je slična onoj prilikom dobijanja javorovog sirupa. Iz korena jakona se izvlači sok koji sadrži uglavnom vodu. On se zatim filtrira, a da bi se zgustio isparava se putem biohemijskog procesa za koji je neophodno tehološko vreme.

Krajnji proizvod je sirup koji se odlikuje slatkim ukusom, tamnom bojom i gustom konzistencijom. Ukus se poredi sa onim kod suvog grožđa i karamelizovanog šećera. On daje sočnost jelima u koja se dodaje.

Zdravstvene koristi i štete jakon sirupa

Kao izuzetan izvor gvožđa jakon sirup održava zdravlje imunog sistema. Ovo je veoma hranljiv sirup koji sadrži kalorije na pola tegle meda. Šećer koji organizam ne može da svari - inulin, jača korisne bakterije u crevima i olakšava varenje. On ima sposobnost da se poveže sa teškim metalima i toksinima u ćelijama i da ih izbaci iz tela. Ima blaga laksativna svojstva i može da učestvuje u dijetama za mršavljenje kod svih, uključujući vegane, zato što u njemu nema životinjskih proizvoda.

Njegovom blagotvornom dejstvu se dodaje i dobra apsorpcija kalcijuma, zahvaljujući njemu se smanjuju nivoi holesterola, podržava organizam u borbi sa rakom, on se brine o zdravlju kostiju i zuba.

Ima i jako antibakterijsko i antimikrobno delovanje i prirodno je sredstvo za čišćenje.

Antioksidansi u ovom sirupu su preduslov za zdravu ishranu. Oni neutralizuju slobodne radikale i štite telo od njihovog štetnog delovanja.

Njegove koristi za zdravlje srca su zbog sadržaja cinka u sirupu. On je profilaktika protiv ateroskleroze, insulina i drugih teških srčanih oboljenja.

U praksi štete ne postoje osim eventualne intoleranija na jakon, ali ovo se izuzetno retko dešava. Ljudi sa povećanim nivoima meteorizma i proizvodnjom mnogo gasova treba da ga upotrebljavaju pažljivo, zato što jača ove manifestacije.

Dnevna doza su 2 kašičice i dobro je da se prati, zato što njeno prekoračenje može da izazove neke neprijatne simptome kao što je problem sa stolicom, kijavica, privremeni gubitak apetita i pojačana proizvodnja gasova.

Primena jakon sirupa

Jakon sirup učestvuje u dijetalnoj ishrani u keto dijetama i raznoraznim dijetama za mršavljenje. Aktivni sastojci u proizvodu pomažu u sagorevanju masnoća i poboljšavanju metabolizma. Posebno efikasna je njegova primena ukoliko se dijeta kombinuje sa fizičkim vežbama za oblikovanje figure i smanjivanje obima struka.

Njegovo korišćenje u dijetama za čišćenje takođe je veoma efektno zbog vlakana, bogatstva probavnih enzima i elemenata koji aktiviraju metablolizam.

Sirup ne obrađuje telo kao normalan šećer i to ga čini odgovarajućim za keto dijete. Niskokaloričan ugljeni hidrat ima ukus šećera, ali se ne metaboliše kao on i to je suštinska odlika koja ga čini primenljivim u dijetalnoj ishrani.

Meštani Perua konzumiraju jakon sirup tako što ga dodaju u lokalne salate od voća i pre svega kao zaslađivač u razna jela. Često ga koriste kao zaslađivač u kafi i čaju. Međutim, ne preporučuje se za korišćenje kod pečenih proizvoda, zato što prilikom obrade gubi mnoštvo svojih svojstava.

Jakon sirup je poznat kao hrana za dijabetičare i smatra se da ima potencijal da se pretvori u sledeću superhranu koja će biti veoma popularna i tražena na tržištu.

Gde može da se kupi jakon sirup i kako se čuva?

Jakon sirup može da se nađe u posebnim prodavnicama koje drže trgovci koji ga uvoze. On se prodaje kao holistična i prirodna hrana.

Može da se kupi i onlajn, ali nakon obavezne provere da dolazi iz sertifikovane proizvodnje, što garantuje njegove kvalitete. U mreži apoteka ovaj sirup se nudi kao dijetalna hrana. Nudi se u flašama i treba da se čuva u njima nakon njihovog otvaranja.

Flaše jakon sirupa se drže u frižiderima dok se ne potroši količina, a određeni rok trajanja mora da se poštuje.

Kao zamena za jakon sirup može da se koristi agava sirup, melasa, stevija ili javorov sirup.

Iako ne uzrokuje nuspojave kao šećer, preporučuje se da se jakon sirup koristi u umerenim količinama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest