Ratluk

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196254
Ratluk

Ratluk je poslastičarski proizvod koji se dobija od skroba i vode, koja je zaslađena šećerom. U većini slučajeva se dodaje aroma limuna ili se dodaje ružina voda.

Obično je isečen na kocke, a kako se ne bi kocke lepile jedna za drugu, onda se ratluk posipa šećerom u prahu ili kokosom. Ratluk je poznat širom sveta, a deo je srpske, bugarske, albanske, grčke, kiparske i rumunske kuhinje.

Istorija ratluka

Ratluk spada u najstarije slatkiše na svetu. On postoji zahvaljujući kulinarskim majstorima osmanskog carstva. U 15. veku je sultan naručio svom kuvaru da mu napravi nešto slatko, što tada još nije bilo viđeno, a sve zbog želje da ugodi svojim ženama u haremu.

Šareni ratluk

Nakon brojnih pokušaja, kuvar je dobio slatko iskušenje - ratluk, tako što je pomešao šećerni sirup, razne arome i orašaste plodove. Legendi o ratluku ima dosta, a o njemu se priča još u 12. veku, kada je RIčard Lavlje srce naručio bogatu trpezu za svoju svadbu. Pored mesa, voća i raznih delikatesa, na trpezi je bilo i ratluka.

Jedna druga slovenska legenda kaže kako je jedan smeo momak uspeo da otkupi sovju dragu u 14. veku, koja je bila u haremu sultana. Ovaj junak je sultanu odneo ratluk i tako je uspeo da vrati svoju ženu. Postoji još jedna priča iz 17. veka koja ratluk vezuje sa mladog poslastičara Bekira Efendija, koji je uspeo svojim umećem da smekša lošu narav sultana, tako što mu je spremio ovo nesvakidašnje iskušenje.

U 18. veku je ratluk uspeo da osvoji srca engleske aristokratije, tako što je postao deo njihove tradicije u ispijanju čaja. Za vreme ispijanja popodnevnog čaja u Engleskoj su pripadnici aristokratije voleli da jedu i ratluk.

Ratluk se pravi od skroba i vode zaslađene šećerom. Često se dodaje ružina voda kao aroma, a takođe i vanila ili limun. U zavisnosti od vrste, ratluku se mogu dodati pistaći, orasi, lešnici, kikiriki, kokos, itd. Znato bolji od drugih slatkih iskušenja, ratluk se servira isečen na male kocke, koje su posipane ili uvaljane šećerom u prahu ili kokosom.

Za mesto porekla ratluka se slobodno može smatrati Balkan, pa je i to razlog zašto je on ovde najviše rasprostranjen. Postoje najrazličitije vrste ratluka - Ratluk Klasik, Obojeni ratluk (sa bergamotom), Ratluk sa orašastim plodovima, Ratluk sa mentom i još razne druge vrste voćnih ukusa.

Turci imaju jednu staru izreku - Jedi slatko i slatko pričaj. U Turskoj slatki nazvi rahat lokum je simbol beskrajnog zadovoljstva, kako se u stvari i može prevesti reč rahat. Do kraja 18. veka, kada počinje proizvodnja šećera, ratluk se je zaslađivao medom ili melasom od grožđa. Nakon 18. veka i sve češćeg korišćenja šećera, Turska ulazi u novu epohu proizvodnje ovog tradicionalnog slatkiša.

Tvrdi se da je i veliki Pikaso svakodnevno jeo ratluk, kako bi poboljšao svoju koncentraciju i kako bi što lakše upravljao svojom rukom. Napoelon i Vinston Čerčil su bili strastveni obožavaoci ratluka sa pistaćima.

Odabir i čuvanje ratluka

Ratluk se može naći u svakoj prodavnici. Ova namirnica je već svakodnevni deo naše kuhinje, što omogućava da se on i lako nabavi. Kupujte ratluk koji se načazi u dobro zatvorenim pakovanjima. On se čuva u suvim i čistim prostorijama, a najbolje je da bude zatvoren u odgovarajućoj posudi, kako se ne bi sušio.

Recepti za ratluk

Domaći ratluk

Sam po sebi, ratluk predstavlja jedno pravo remek-delo, a takođe je i odličan dodatak i za pravljenje drugih slatkih iskušenja. Sa njim se prave veoma ukusne pite sa ratlukom, razne kiflice, torte i kolači, makarone u rerni ili mafini, baklava, štrudla sa ratlukom, itd. Jedan tradicionalni recept za pravljenje ratluka:

brašno - 5 kašika, kukuruzno

voda - 1/2 šolja, hladna, + 1/2 šolja vruća

šećer - 2 šolje

sok - 1/2 šolje, od pomorandže

ružina voda - 1 kašičica, može i sok od limuna

orašasti plodovi - 2 šolje, po želji

šećer - u prahu

Pravljenje ratluka:

Razmutite kukuruzno brašno u hladnoj vodi. Stavite vruću vodu, šećer i sok od pomorandže da proključaju. Dodajte ih brašno i neka se sve krčka 15 minuta. Za to vreme mešajte. Kada sklonite smesu sa vatre, dodajte ružinu vodu ili sok od liuna. Isipajte i orašaste plodove, mešajte i dobijenu smesu isipajte u nauljani pleh. Neka se u potpunosti ohladi i onda isecite ratluk na kocke nožem, koji ste prethodno umočili u vruću vodu. Svako parče ratluka uvaljajte u šećer u prahu.

Najobličniji recept za ratluk se može napraviti i da pomešate i promešate 750 g šećera, 1 i 1/2 l vode, 150 g skroba i dok od pola limuna. Kada se ratluk ohladi, onda ga isecite na komade, uvaljajte u šećer u prahu ili mlevene orašaste plodove po želji.

Koristi od ratluka

Tvrdi se da ratluk poseduje terapeutska i lekovita svojstva. Smtarsa se da pomaže kod hipertonije i povišenog holesterola. Ratluk je namirnica sa visokim sadržajem glukoze, odakle i potiče njegovo pozitivno dejstvo. Glukoza održava rad srca i poboljšava rad velikog mozga, a takođe pomaže i u obnavljanju energije i odbrambenih sila organizma. Ratluk se smatra i velikim afrodizijakom.

Štetnost ratluka

Iako ima dugu istoriju, ratluk se smatra jednom od štetnih namirnica, a mesto mu je odmah do gaziranih pića i čipsa. Veoma često njegov ukus i miris se dobijaju korišćenjem štetnih emulgatora.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas