Božić je „najčistiji“ praznik. Tada, kada se budi dobrota u nama i čarolija dobrog raspoloženja najviše deluje.
Nije slučajno što postoji veliki broj božićnih kulinarskih užitaka koje svaka domaćica koja poštuje sebe priprema, ne samo da zadovolji svoje kulinarske potrebe, već i da u dom unese udobnost i sklad, tipičan za ovo doba godine.
Među božićnim specijalitetima koji se najčešće pripremaju, a tačnije konditorskim remek-delima se svrstavaju:
- đumbirski kolačići preliveni medom i cimetom;
- štolen – ovaj lep i istovremeno težak za izradu božićni desert takođe zauzima jedno od prvih mesta na rang listi.;
- Božićna jelka – veliki izbor recepata, uglavnom zdrobljeni keks sa svežim mlekom i mnoštvo predmeta za dekoraciju poslastica.
Ovako dolazimo do Božićne kućice. Ovo kulinarsko remek-delo se više puta pretvaralo u noćnu moru za mnoge eksperimentatore. Na prvi pogled sve je vrlo lako, ploče su isečene po šablonu, lepljene bez napora, dekorisane po vašem ukusu - i...voila!
U stvarnosti, međutim, stvari ne izgledaju baš tako. Zato na Dan Božićne kućice, koji se obeležava 12. decembra u SAD, ali i širom sveta, unesite malo mira i svetlosti u kulinarske pokušaje da se napravi ova lepotica od medenjaka.
U narednim redovima ćemo vas upoznati sa glavnim vrstama grešaka koje pravimo u našoj potrazi da kućicu od medenjaka učinimo savršenom.
Kako napraviti božićnu kućicu
1. Sečenje ploča pre nego što se ispeku – ovo je najveća greška koju možete da napravite. Ako osnova kuće nije jaka i ravna, nema načina da se postigne pozitivan rezultat. Dakle, prvo umesite testo za medenjake, pa ga razvijte i ispecite. Dok su još vrući, stavite svoje kalupe na vrh i isecite ih polako i pažljivo. Kada sečemo ploče pre nego što se ispeku, kao rezultat visoke temperature rerne, testo se skuplja i izobličuje, što dovodi do nepovratnog rezultata;
2. Sastavljanje elemenata dok su još topli – kada se delovi naše Božićne kućice ne ohlade, postoji opasnost da se polome prilikom lepljenja. Zbog toga moramo sačekati najmanje 2 sata pre nego što počnemo da sastavljamo božićnu kućicu;
3. Lepak je previše tečan – Postoje različite vrste „lepka“ za lepljenje temelja kuće, ali ono što im je zajedničko je konzistentnost. Mora biti gušći tako da ne teče niz zidove i ispunjava svoju glavnu funkciju - da lepi našu kuću. Konzistencija treba da liči na mešavinu za puslice;
4. Preterano ukrašavanje – kada pokušavamo da naš kulinarski projekat učinimo lepšim i bogatijim, ponovo rizikujemo. Kada ukrasa ima previše, oni su teški, shodno tome, postoji rizik da kuća neće izdržati veliki sneg od kokosovih strugotina, na primer, ili težinu medenjaka, ponovo zalepljenih lepkom i obavljajući funkciju krova. Dekoracija treba da bude umerena i, što je najvažnije, ne previše teška.
Ipak, najvažnije je da tokom obavljanja ovog teškog zadatka doživljavamo zadovoljstvo i kreativno zadovoljstvo, ukrašeno striktnim poštovanjem proporcija i uputstva u receptu. Jer Božić to zaslužuje!
A za slatko društvo vaše uspešne božićne kućice, obavezno pripremite različite božićne slatkiše i božićne slatkiše.
Komentari