Bundeva je jedna od najkorisnijih povrtarskih kultura. Pokazuje i bogatstvo ukusnih kvaliteta i širok spektar zdravih primena za ljudsko telo.
Povrće je bogat izvor vlakana i antioksidanata. Omiljena bundeva pruža zaštitu telu, podržava imuni sistem i ima razne koristi za lepotu.
Osim toga, ima univerzalni ukus i izuzetne ukusne kvalitete, što je čini pogodnom za pripremu raznih jela od bundeve.
Sok od bundeve je jedan od najpopularnijih načina za konzumaciju bundeve.
Koristi soka od bundeve
Sok od bundeve poboljšava vid
Ako imate problema sa vidom, onda se sirovi sok od bundeve pojavljuje kao lek. Visok sadržaj vitamina A u soku od bundeve podržava zdravlje očiju i može poboljšati vid.
Sok od bundeve za zdravu kožu
Antioksidansi u soku od bundeve mogu pomoći u održavanju zdrave, mladalačke kože smanjenjem bora i povećanjem hidratacije kože. Posebno je važno konzumirati sok od bundeve u slučajevima dehidrirane i preterano suve kože.
Sok od bundeve pomaže varenju
Ako patite od viška težine ili imate problema sa zadržavanjem vode, sok od bundeve je prirodni lek za rešavanje ovih simptoma. Sok od bundeve je izvor dijetalnih vlakana koja podržavaju zdrav sistem za varenje i regulišu ravnotežu ishrane.
Detoksikujte telo sokom od bundeve
Sok od bundeve se koristi kao sastojak u različitim režimima i programima detoksikacije. Aktivno pomaže u uklanjanju slobodnih radikala u telu.
Sok od bundeve smanjuje upalu
Sok od bundeve pokazuje antiinflamatorna svojstva i pomaže kod bolesti povezanih sa upalom, kao što su artritis i dijabetes.
Sok od bundeve podržava zdravlje srca
Sok od bundeve može da podrži zdravlje srca tako što smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi i podržava normalan krvni pritisak.
Sok od bundeve reguliše šećer u krvi
Sok od bundeve sadrži vlakna, koja pomažu u regulisanju nivoa glukoze u krvi i mogu biti korisna za osobe sa dijabetesom.
Sok od bundeve podržava imuni sistem
Vitamin C i drugi antioksidansi u soku od bundeve mogu da podrže imuni sistem i ojačaju telo protiv infekcija.
Kako se priprema sok od bundeve?
Sveži napitak od bundeve možete napraviti na dva glavna načina – sveži sok od bundeve ili sveži sok od semenki bundeve. Ako odlučite da pravite sok od sveže bundeve, možete koristiti različite sorte bundeve, kao što su bundeva za pitu, bundeva butternut ili druge.
Bundevu oprati i oljuštiti, pa iseći na sitne kockice. Koristite sokovnik da iscedite sok od bundeve. Zatim stavite kocke bundeve u sokovnik i prođite kroz proces ceđenja soka.
Ako odlučite da napravite sok od svežih semenki bundeve, prvo ispecite semenke bundeve u rerni na oko 160 stepeni Celzijusa oko 15-20 minuta dok ne porumene. Zatim ohladite semenke i stavite ih u blender ili mlin za kafu. Cilj je dobiti fino mleveno seme. Da biste napravili sok, rastvorite 1-2 kašičice praha semena u vodi i dodajte malo meda ili šećera za zaslađivanje.
Ako ste i vi ljubitelj bundeve, probajte još:
- smuti od bundeve;
- late sa bundevom.
Komentari