Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Rasol (Sok od kiselog kupusa) - kada da ga pijemo?

Rasol (Sok od kiselog kupusa) - kada da ga pijemo?

Rasol - kada da ga pijemo?

Veliki deo nas volimo kiseli kupus. Omiljen je mladima i starima, od njega se prave razna jela. Znamo takođe da rasol pomaže kod mamurluka.

Međutim, to nije jedina korist od rasola. Većina istraživanja pokazuje da konzumiranje celog povrća ima blagotvoran uticaj na naš ogranizam. Sa druge strane, postoji malo istraživanja od koga kakve su koristi konzumiranja sokova, napravljenih od povrća. Neki od ovih istraživanja pokazuje da konzumiranje soka od svežeg kupusa ili pak rasola ima velike koristi na nas.

U ovom članku ćemo se detaljno baviti rasolom. Bar većina nas jedva čeka da dođe jesen i da napravimo kiseli kupus za zimu. U receptima koje pripremamo sa kiselim kupusom, osim njega stavljamo i sok, dobijen njegovom fermentacijom.

Koristi rasola

Rasol pomaže kod varenja tako što ga značajno poboljšava. Zbog svoje fermentacije, ovaj sok sadrži prirodnu mlečnu kiseli, koja smanjuje i potiska rast loših - ili drugačije rečeno - neželjenih crevnih bakterija, ali u isto vreme pomaže rast dobrih - poželjnih crvneih bakterija.

Kada imamo lenja creva i ne tako dobro varenje, preporučuje se da pijemo rasol. Ovaj sok pomaže kod zatvora, ima laksativno dejstvo. Kada želimo da održimo imunitet zdravim i jakim, najčešće unosimo mnogo vitamina i sokova različitih citrusa koji u sebi sadrže vitamin C.

Ako pijemo rasol, možemo da dobijemo jedan od najvažnijih elemenata za održavanje dobrog imuniteta, zato što on pomaže proizvodnju belih krvnih zrnaca, a to je vitamin C. U rasolu ga ima u velikim količinama. Ako pijemo rasol, možemo značajno smanjiti šansu da se razbolimo od raka. To je zato što se u rasolu nalaze antioksidantska jedinjenja.

Sok od kiselog kupusa

Ista ta jedinjenja se mogu naći i u kiselom kupusu. Ova antioksidantska jedinjenja su veliki pomoćnih u borbi protiv slobodnih radikala, a za njih se smatra da su jedan od glavnih uzročnika raka i stvaranja ćelija raka u našem organizmu.

U rasolu ima mnogo minerala koji izgrađuju korsti i poboljšavaju njihovu snagu i zdravlje. Velika količina vitamin K koji se nalazi u rasolu, pomaže boljem zdravlju kostiju u našem telu.

Međutim, važno je da se zna, koliko god da je rasol ukusan i koristan, ne preporučuje se da ga konzumiraju ljudi koji pate od srčanih i bolesti bubrega, zato što u sebi sadrži veliku količinu natrijuma.

Ako ipak želite da pijete rasol, treba da ga razredite sa vodom, . Ali prva stvar koju treba da uradite je i najvažnija, da se konsultujete sa všaim lekarom koji će vam reći da li je konzumiranje kiselog kupusa korisno za vas ili ne.

Ipak, nakon sve što smo ovde rekli, savetujemo vam da ako još uvek imate kiselog kupusa i rasola, ispajte jednu čašu. Živeli!

A sada ugrejte dušu sa ovom čorbom sa kolenicom od rasola i odaberite neke od ovih apetitnih recepata sa rasolom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest