Svi volimo aromatične i mekane kuglofe, koji su izvanredan dodatak kafi i neodoljiv desert. Verovatno mislite da je mekano pecivo supersila samo profesionalnih poslastičara, ali to nije istina. Svako može da naravi neverovatan kuglof kući, pomoću nekoliko kulinarskih trikova, koji garantuju ukusan i mekan rezultat.
Najvažniji uslov za dobar kuglof je korišćenje kvalitetnih namirnica i pravilna priprema. Brašno ne treba biti staro, jer što je svežije - to će mekaniji biti kuglof.
Osim toga, evo još jednog trika - uvek prosejte brašno neposredno pre korišćenja, čak i ako ste kupili gotovu mešavinu iz prodavnice. Sejanjem ćete ne samo ukloniti primese i grudvice iz brašna, ukoliko ima takvih, već ćete uneti dodatno vazduh, što će napraviti Vaš kuglof mekanijim.
Osim prosejanog brašna, za lep kuglof je potreban i agens za podizanje testa. Da kuglof bude neverovatno mekan i vazdušast, stavite malo više agensa za podizanje testa, nego što stoji u receptu. Na primer, možete staviti 15 g praška za pecivo, umesto napisanih 10 g, ili u njega možete dodati pola kašičice sode bikarbone.
Trikova ima i u pripremi jaja. Za mekan kuglof, jaja moraju biti dobro umućena. Osim toga, ne koristite jaja direktno iz frižidera, već ih izvadite oko 20 minuta pre nego ih iskoristite, da bi bila sobne temperature.
Evo i dva recepta za ukusan i mekan kuglof:
Kuglof sa kiselim mlekom
Potrebni sastojci: 3 jaja, 1 šolja šećera, 1 šolja kiselog mleka, 6 kašika ulja, 1 kesica vanile ili nekoliko kapi esencije vanile, 2 šolje brašna, sjedinjene sa 1 kesicom praška za pecivo.
Jaja umutiti sa šećerom, dodati ostale sastojke i promešati. Smesu sipati u tavu, namazanu maslacem, ili u kalup za kuglof, i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta, a gotovost proveravati čačkalicom.
Kuglof sa svežim mlekom
Potrebni sastojci: 4 jaja, 2 šolje šećera, 1 šolja ulja, 1 šolja svežeg mleka, 2 i 1/2 šolje brašna, sjedinjene sa 1 kesicom praška za pecivo.
Jaja i šećer mutiti dok ne pobele, dodati ostale sastojke i dobro promešati. Sipati u tavu, namazanu maslacem i posutu brašnom, i peći 40 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Proveravati čačkalicom.
Kod pripreme kuglofa je važno koristiti čaše istog razmera za merenje. Kuglof je gotov, kada ga probodete čačkalicom za zube i ona bude suva - bez zalepljenog testa po njoj.
Komentari