Pivski kvasac, zrna pšenice, džigerica su namirnice najbogatije vitaminom B1. Seme suncokreta i susam takođe su bogati ovom vrednom supstancom, neophodnom za ljudsko zdravlje.
Konzumacija sirovih orašastih plodova preporučuje se i onima koji žele da svoj organizam snabdeju vitaminom B1. Sirovi orašasti plodovi imaju četiri puta više vitamina B1 od termički obrađenih orašastih plodova.
Krompir, pasulj i grašak takođe sadrže vitamin B1, takođe poznat kao tiamin. Rastvara se u vodi u kojoj se kuva, pa je dobro da se i ona koristi u obliku sosa.
Vitamin B1 se takođe nalazi u crnom hlebu, svinjskim iznutricama, pirinču, šparglama, zelenom lisnatom povrću, lešnicima, suvom voću. Goveđe srce, meso i džigerica sadrže ovaj cenjeni vitamin.
Jaja takođe sadrže vitamin B1. Postoji nepisano pravilo: kada osoba jede niskokaloričnu hranu - salatu, sok, sitan sir kategorički odbija da jede žitarice, ona počinje da pokazuje simptome beriberi.
Brzo postaje razdražljiva, skeptična i jasno je da treba da promeni svoje navike u ishrani. Za svaku hiljadu unesenih kalorija treba uzeti 0, 5 miligrama tiamina.
Vitamin B1 je koristan kod stresa i fizičke aktivnosi, kao i za stomačne poremećaje. On je najvažniji posle vitamina C za telo. Nedostatak vitamina B1 je široko rasprostranjena pojava.
Nedostatak tiamina (Vitamin B1) uništava nervni sistem, doživljava strahove, postaje razdražljiv, lako se umara, pati od zatvora, bolova u nogama i brže stari, a kod dece usporava rast.
Ako jedete mnogo ugljenih hidrata, trebalo bi da povećate unos vitamina B1. U praksi to znači da što više slatkiša i testenina pojedete, to više mekinja, orašastih plodova i zelenila treba da uključite u svoj jelovnik.
Na vašoj trpezi svaki dan treba da se nalaze zeleno povrće, začini sveži, lešnici i semenke suncokreta, žitarice i džigerica. Dva puta nedeljno jedite krompir i svinjske iznutrice.
Komentari