Šećer je vrsta ugljenih hidrata koji se prirodno nalazi u voću, povrću, mahunarkama, za razliku od rafinisanog ili prerađenog šećera.
Šećeri su podeljeni u tri glavne kategorije: monosaharidi, disaharidi i polisaharidi. Grupa monosaharida uključuje glukozu, fruktozu, galaktozu. Disaharidi uključuju saharozu, laktozu i maltozu. A polisaharidi uključuju skrob, glikogen i celulozu.
Svetska zdravstvena organizacija preporučuje samo 5% šećera dnevno. Preporučuje se da deca od 4 do 6 godina ne uzimaju više od 19 grama šećera (5 kocki šećera), a deca od 7 do 10 godina - do 24 grama (6 kocki šećera).
Većina povrća i voća, slatkiša, pasulja i pirinča sadrži hranljive materije sa prirodnim sadržajem šećera. Evo hrane sa najviše prirodnog šećera.
1. Voće
Grožđe sadrži najviše voćnog šećera. U strukturi mandarine i manga ima oko 12 g šećera. Sveže kajsije imaju 9 g saharoze na pola šolje, dok ananas ima oko 8 g.
2. Povrće
1 šolja belog kukuruza ili šećerne repe sadrži 14 g saharoze. Skrobno povrće je bogato šećerom. Nivo šećera u krompirovom skrobu je veoma visok. Pored toga, 1 šolja kuvanog graška sadrži 8 grama saharoze. 1 šolja smrznutog seckanog spanaća sadrži manje od 0, 5 g. Slično, brokoli, špargle takođe sadrže malu količinu šećera.
3. Žitarice
Većina namirnica zasnovanih na žitaricama sadrži mnogo šećera, kao i nešto saharoze. Na primer, 1 šolja kuvanog pirinča sadrži 0, 7 g saharoze i 1 šolja testenine sadrži 0, 1 g.
4. Nektar agave
Agava je poznata biljka koja se koristi za pravljenje zaslađene tekile. Količina šećera u 100 g nektara agave je 71 g.
5. Med
On je kao prirodni antibiotik koji sadrži vitamine i minerale. Količina šećera sadržana u 100 g meda je 82 g.
6. Javorov sirup
Jača imuni sistem, smiruje kožu i rane u stomaku. Količina šećera sadržana u 100 g javorovog sirupa je 60 g.
7. Urme
Koriste se širom sveta u proizvodnji kolača bogatog proteinima, vlaknima i šećerom. Šećera u 100 g urmi ima 66 g i izuzetno je blagotvorno sa stanovišta zdravlja.
8. Cimet
Regulator šećera u krvi, posebno za osobe sa dijabetesom. Količina šećera sadržana u 100 g je samo 2 g.
9. Suve šljive
Odličan izvor vitamina, minerala i vlakana. Izuzetno korisno za rešavanje problema kao što je zatvor. Količina šećera u 100 g suvih šljiva je 38 g.
10. Ostala hrana sa visokim sadržajem šećera
Grožđe: 1 pakovanje - 45 g šećera
Suve kajsije: 1 pakovanje - 45 g
Suve smokve: 1 pakovanje - 37 g
Hleb: 1 kriška - 0, 5 g
Pasulj: 1 pakovanje - 0, 5 g
Brokoli, pečurke, pečeni slatki krompir, krastavci - 1 šolja - 0, 5 g
Bademi, kikiriki, indijski orah - 1 šolja - 0, 2 g.
Komentari