Deficit vitamina B

Vyara KadurinaVyara Kadurina
Početnik
8
Deficit vitamina B

Vitamin B je zapravo ukupnost nekoliko vitamina rastvorljivih u vodi, među nama poznatih kao vitamini B-kompleksa. Jedna od glavnih funkicija ovog vitamina je što jača metabolizam i daje energiju.

Ukoliko patite od opadanja kose, suve kože i lomljivih noktiju, to znači da možda patite od deicita vitamina B i da vam je hitno potreban ovaj vitamin. On je glavni sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima.

Hrana često sadrži nekoliko vrsta B vitamina. Prilikom konzumacije raznovrsne hrane organizam lako nabavlja različite B vitamine. Najčešće su oni sadržani u svinjskom mesu, orašastim plodovima, mleku, žitaricama i jajima. Svi vitamini B deluju zajedno i kada čovek ima nedostatak jednog vitamina, veoma je verovatno da ima deficit i drugog B vitamina.

U vitaminima su:

Vitamin B1: Tiamin

Poznat još i kao duhovni vitamin, zato što izuzetno poboljšava funkciju mozga. Ovaj vitamin blagotvorno utiče na metabolizam ugljenih hidrata, na nervni sistem, mišićni sistem i tako dalje. Najčešće je vitamin B potreban trudnicama, dojiljama, pušačima i ljudima koji često piu alkohol. Vitamin Ba možete pronaći u: pivskom kvascu, kikirikiju, jelima sa pečurkama, šparglama, receptima sa graškom, peršunu, semenkama žitarica i tako dalje.

Znakovi deficita vitamina B1

Neujednačen apetit - s obzirom na to da se apetit svesno aktivira ili zaustavlja u hipotalamusu, nedostatak vitamina B1 može da naruši apetiti i može da ima neprestani osećaj gladi i obrnuto, sitosti, za razliku od kilograma koji se pojavljuju niotkud.

Zabrinutost i depresija se često sreći kod deficita vitamina B1 i imaju uticaj kako psihički, tako i fizički. Mogući su problemi sa varenjem - vitamin B1 učestvuje u metabolizmu mikronutrienata, tj. malih čestica koje ulaze u naše telo kroz hranu u obliku proteina, ugljenih hidrata (ugljeni hidrati) i lipida. Optimalni unos vitamina B1 pomaže telu u njegovoj finkciji za preživaljavanje - disanje, varenje i cirkulacija krvi u organizmu.

Vitamin B2: Riboflavin

Ovaj vitamin se preporučuje kod slabog vida, upale usne duplje, takođe jača metabolizam masti. Hrana bogata vitaminom B2 poput: listova repe, cvekle, salata od šargarepe, repe i dr. Vitamin B2 je sadržan i u orasima, bademima, kikirikiju, jabukama, kajsijama, papaji i drugom egzotičnom voću.

Znakovi deficita vitamina B2

Vitamini B-kompleksa

Neke od manifestovanje nedostatka vitamina B2 imaju dermatiološki karakter. Na taj način, zbog nedostatka vitamina B2 čovek može da ima simptome poput: ispunalih usana u uglovima, ispucanih usni, suve kože, upale usne sluzokože, upale jezika, afti u ustima, crvenih usana, dermatitisa, zadržavanja tečnosti u sluzokoži. Osim toga ljudi koji imaju nedostatak vitamina B2 u organizmu, mogu da imaju anemiju sa deficitom gvožđa. Osim toga, postoje neki ljudi, čiji lekar preporučuje unos vitamina B2, zato što on usporava ili pomaže kod anemije srpastih ćelija. Pored anemije, drugo manifestovanje nedostatka vitamina B2 je ošamućenost i umor.

Vitamin B3: Niacinamid

Koristan je kod migrene, čireva na želucu, cirkulisanja krvi, lošeg zadaga i dr. Sadržan je u lososu, tuni, morskim algama, piletini, mesu jelena i tako dalje. Vitamin B3 je u velikim količinama sadržan pre svega u mesu, nego li u povrću.

Znakovi deficita vitamina B3

Gubitak težine, povezan sa smanjenim apetitom pojavljuje se nakon pojave deficita vitamina B3. Umor i mišićna slabost su najčešća manifestovanja nedostatka vitamina B3. Koža takođe pati od nedostatka vitamina B3. Na primer dermatitis je poželjniji zbog nedostatka niacina. U isto vreme čirevi u raku oralne sluzokože javljaju se na pozadini nedovoljnog unosa vitamina B3.

Vitamin B5: Pantotenska kiselina

Važna je za izgradnju ćelija, rast kose i funkcionisanje nadbubrežnih žlezdi. Nalazi se u paradajzima, jagodama, repi, jajaima, kiselom mleku, brokoliju i drugome.

Znakovi deficita vitamina B5

Znakovi deficita vitamina B5 se izražavaju u bolovima u nogama, drhtanju, peckanju, dezorijentaciji, nedostatku tonusa, pospanosti. Ovo stanje je retko, ali naglašava međuzavisnost između vitamina iz grupe B i zbog toga mnogi istraživači smatraju da simptomi deficita B5 su pretežno simptomi deficita celog kompleksa vitamina.

Vitamin B6: Piridoksin

Ovaj vitamin je važan za izgradnju antitela i crvenih krvnih zrnaca. Vitamin B6 je neophodan za ljude koji se bave teškim fizičkim poslom. Nalazi se u bananama, orasima, kikirikiju, goveđem mesu i drugom.

Namirnice za vitaminom B

Znakovi deficita vitamina B6

U nekim slučajevima simptom nedostatka vitamina B6 može da bude gubitak težine. Potražite savet specijaliste ukoliko imate neobjašnjiv gubitak težine, budući da se ovo može kriti u drugim razlozima koji možda nisu povezani sa deficitom vitamina B6. Deficit vitamina B6 može da dovede do upale jezika i usne duplje. Ponekada ima upale i ispucalnih usni. Ukoliko imate nedostatak vitamina B6, jezik može da vam nabubri, da bude osetljiv, upaljen i crvenkast. Ovo stanje se naziva glositis (upala jezika).

Vitamin B7: Biotin

Ovaj vitamin blagotvorno deluje na mišiće, kožu, nokte, smanjuje opadanje kose i sede dlake. Nalazi se u soji, ribi, bademima, brokoliju, krompirima i drugom.

Znakovi deficita vitamina B7

Hronični umor je prvi simptom nedostatka vitamina B7. Pacijent koji ne dobija minimalan neophodni unos biotina, moraće da se izbori sa fizičkom i psihičkom iscrpljenošću bez konkretnog razloga. Istraživanje švajcarskih istraživača pokazuje da jedna trećina žena koje pate od deficita biotina takođe imaju seboreični dermatitis. Ovo stanje može da bude ublaženo kroz borbu sa deficitom vitamina B7. Poremećaji u crevima takođe mogu da prenesu deficit vitamina B7 u organizam. Česta dijareja, grčevi u stomaku i druga manifestovanja u crevima mogu da budu pripisani deficitu biotina.

Vitamin B8: Inozitol

Holin pomaže funkciji mozga i jetri. Ne dozvoljava nagomilavanje holesterola u arterijama. Nalazi se u pirinču, pšenici, paradajzu, lubenici i drugom.

Znakovi deficita vitamina B8

Iako je njegov deficit redak, simpotomi koji pokazuju nedostatak biotina uključuju opadanje kose (često gubitak boje) i crvene i ljuspaste osipe oko očiju, nosa i usta. Drugi simptomi koji takođe mogu da se pojave su depresija, rasejanost i mravunjanje u rukama i nogama.

Unos visokih doza pantotenske kiseline (vitamin B8) ili lečenje određenim lekovima (poput antibiotika i nekih antikonvulziva) može da utiče na crevnu apsorpciju biotina uzrokujući njegovo smanjenje.

Vitamin B9: Folna kiselina

Test za anemiju

Pomaže u sagorevanju masnoća u organizmu, štiti od infekcija creva i dr. Nalazi se u zelenom voću i povrću, kao i u tipskom hlebu.

Znakovi deficita vitamina B9

Megaloblastična anemija se pojavljuje zbog nedostatka folne kiseline iili zbog nedostatka vitamina B12. U prvoj fazi može da protekne bez simptoma, ali u nekim situacijama može da nastupi neurološko oštećenje, tako da je važno da se ova vrsta anemije dijagnostikuje i da se bori.

Vitamin B10: Para-aminobenzoeva kiselina

Ukoliko postoji nedostatak ovog vitamina B u organizmu mogu da se pojave kožni ekcemi, kosa može da počne brže da sedi. Salazi se u žitaricama, krompirima, džigerici, orasima, sibi i dr.

Znakovi deficita vitamina B10

Znakovi mogu da se izraze u hormonalnim poremećajima, iritacijama na koži, promenjlivom raspoloženju, promenama u snu. Drugi znakovi deficita ovog vitamina je usporen rast. Isto se odnosi i na druge probleme sa kosom.

Vitamin B12: Ciankobalamin

Pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Nalazi se u mesu, jelima od ribe, mlečnim proizvodima i drugom.

Znakovi deficita vitamina B12

Deficit vitamina B12 karakteriše, između ostalog i megaloblastična anemija (manifestuje se smanjivanjem broja crvenih krvnih zrnaca zbog nedovoljnih vrednosti vitamina B12 u organizmu). Simptomi deficita vitamina B12 takođe mogu da uključe bol, mišićnu slabost, posebno kada osoba primeti da ima poteškoće prilikom kretanja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji