Jela napravljena od pačjeg mesa nisu baš popularna na našem stolu. Međutim, svako ko želi da diverzifikuje svoj meni i ceni čaroliju pravilno odabranih začina može da krene na kulinarsko putovanje i uporedi recepte iz različitih delova sveta da kuva patku egzotičnog i zanimljivog ukusa.
Međutim, to nije uvek tako lako postići. U tu svrhu je izuzetno važno odabrati začine koji su pravilno kombinovani i dodati u odgovarajućoj količini. Korenasto povrće kao što su cvekla, šargarepa, paškanat, repa, mladi luk, celer su ključ za postizanje ukusnog priloga za patku.
U Kini se često koristi poznata mešavina začina od pet odvojenih sastojaka, koja najčešće stoji na vrhu neophodnih sastojaka u receptima.
Da bismo je napravili kod kuće, biće nam potrebno: 3 kašike cimeta, 6 komada zvezdastog anisa ili 2 kašičice semena komorača, 1 1/2 kašičice semena mirođije, 1 1/2 kašičica sečuanskog bibera ili 1 1/2 kašika bibera u zrnu, 3/4 kašičice karanfilića.
Svi pomenuti začini za pačetinu se sjedine i stave u blender ili mlin za kafu, a zatim fino samelju. Aromatična smesa se čuva u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi. Dobro je iskoristiti ovu mešavinu u roku od dva meseca, tako da ukus bilo kog jela sa njom bude zaista impresivan i intenzivan.
Prethodno obrađeni začini mogu se lagano ispeći u tiganju. Četiri kašičice gotovog začina mogu začiniti dva komada pačjeg filea.
Bogato cinkom, selenom i vitaminima B grupe, meso je i proizvod koji cene francuski kulinarski majstori. Pripremaju ga sa grančicom majčine dušice, lovorovim listom i biberom. Ovo aromatično trojstvo dominira u svim receptima za živinu. Ukus istančenog pilećeg bujona je zbog ove kombinacije začina.
Mediteranski miris morske rose, ili drugim rečima - ruzmarina, može da se vrlo uspešno kombinuje sa patkom, ali zbog toga što je začin previše karakterističan i dominantan, nije retkost da se ne ponaša prijateljski u buketu drugih aromatičnih biljaka.
A kada je u pitanju ljutina, ne može se zaobići snažan karakter belog luka, koji se mnogo bolje kombinuje od luka ili praziluka sa ovim izvrsnim mesom za gurmanska jela.
Senf, med i soja sos su prisutni pojedinačno ili kombinovani kao poželjna marinada za pripremu nežne pačetine. Na primer, citrusni sokovi od pomorandže su savršeni za ovo meso jer ublažavaju njegov masniji ukus.
I jedan važan detalj: uvek pecite pačje meso u rerni na visokoj temperaturi; a nakon vađenja ostavite ga 15 minuta pokriveno folijom da bi se u njemu sačuvali sokovi.
Obavezno naučite kako se pripremaju:
Komentari