Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Začini za pačje meso

Začini za pačje meso

Vyara KostadinovaVyara Kostadinova
Početnik
291
Pačetina

Jela napravljena od pačjeg mesa nisu baš popularna na našem stolu. Međutim, svako ko želi da diverzifikuje svoj meni i ceni čaroliju pravilno odabranih začina može da krene na kulinarsko putovanje i uporedi recepte iz različitih delova sveta da kuva patku egzotičnog i zanimljivog ukusa.

Međutim, to nije uvek tako lako postići. U tu svrhu je izuzetno važno odabrati začine koji su pravilno kombinovani i dodati u odgovarajućoj količini. Korenasto povrće kao što su cvekla, šargarepa, paškanat, repa, mladi luk, celer su ključ za postizanje ukusnog priloga za patku.

U Kini se često koristi poznata mešavina začina od pet odvojenih sastojaka, koja najčešće stoji na vrhu neophodnih sastojaka u receptima.

Da bismo je napravili kod kuće, biće nam potrebno: 3 kašike cimeta, 6 komada zvezdastog anisa ili 2 kašičice semena komorača, 1 1/2 kašičice semena mirođije, 1 1/2 kašičica sečuanskog bibera ili 1 1/2 kašika bibera u zrnu, 3/4 kašičice karanfilića.

Svi pomenuti začini za pačetinu se sjedine i stave u blender ili mlin za kafu, a zatim fino samelju. Aromatična smesa se čuva u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi. Dobro je iskoristiti ovu mešavinu u roku od dva meseca, tako da ukus bilo kog jela sa njom bude zaista impresivan i intenzivan.

Prethodno obrađeni začini mogu se lagano ispeći u tiganju. Četiri kašičice gotovog začina mogu začiniti dva komada pačjeg filea.

Pačiji magre

Bogato cinkom, selenom i vitaminima B grupe, meso je i proizvod koji cene francuski kulinarski majstori. Pripremaju ga sa grančicom majčine dušice, lovorovim listom i biberom. Ovo aromatično trojstvo dominira u svim receptima za živinu. Ukus istančenog pilećeg bujona je zbog ove kombinacije začina.

Mediteranski miris morske rose, ili drugim rečima - ruzmarina, može da se vrlo uspešno kombinuje sa patkom, ali zbog toga što je začin previše karakterističan i dominantan, nije retkost da se ne ponaša prijateljski u buketu drugih aromatičnih biljaka.

A kada je u pitanju ljutina, ne može se zaobići snažan karakter belog luka, koji se mnogo bolje kombinuje od luka ili praziluka sa ovim izvrsnim mesom za gurmanska jela.

Senf, med i soja sos su prisutni pojedinačno ili kombinovani kao poželjna marinada za pripremu nežne pačetine. Na primer, citrusni sokovi od pomorandže su savršeni za ovo meso jer ublažavaju njegov masniji ukus.

I jedan važan detalj: uvek pecite pačje meso u rerni na visokoj temperaturi; a nakon vađenja ostavite ga 15 minuta pokriveno folijom da bi se u njemu sačuvali sokovi.

Obavezno naučite kako se pripremaju:

- pačiji bataci;

- pačetina magre;

- patka sa kiselim kupusom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest