Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»10 neprocenjivih koristi prokelja za vaše zdravlje

10 neprocenjivih koristi prokelja za vaše zdravlje

10 neprocenjivih koristi prokelja za vaše zdravlje

Prokelj se često povezuje sa kupusom, karfiolom ili brokolijem. Ovo povrće se može pripremiti na različite načine i često se pojavljuje u receptima za salate, priloge ili glavna jela. Prokelj ima dokazane koristi za ljudsko zdravlje. Evo deset glavnih koristi od prokelja.

Visoki sadržaj hranljivih materija

Prokelj ima malo kalorija i bogat je vlaknima, mineralima i vitaminima. Izvor je vitamina K, B i C, kao i fosfora, gvožđa i magnezijuma.

Bogat antioksidansima

Prokelj ima dosta korisnih efekata, ali jedan od najznačajnijih je njegov sadržaj antioksidanata. Antioksidansi su jedinjenja koja smanjuju stres u ćelijama i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.

Može smanjiti rizik od raka

Naučnici su dokazali da sadržaj antioksidansa u prokulju smanjuje mogućnost raka.

10 neprocenjivih koristi prokelja za vaše zdravlje

Visok sadržaj vlakana

Samo pola posude ovog povrća (oko 78 grama) sadrži 2 grama vlakana, što odgovara 8% potrebnog dnevnog unosa vlakana.

Bogat vitaminom K

Pola šolje prokelja (78 grama) obezbeđuje 137% preporučenog dnevnog unosa vitamina K.

Može pomoći u balansiranju pritiska

Pored blagotvornog sastava, prokelj takođe pomaže da se uravnoteži krvni pritisak. Naučnici su dokazali da čest unos povrća smanjuje rizik od dijabetesa.

10 neprocenjivih koristi prokelja za vaše zdravlje

Sadrži Omega-3 masne kiseline

Za one koji ne vole da jedu ribu i morske plodove, dobijanje omega-3 može biti izazov. Na sreću, konzumacija prokelja može vam obezbediti omega-3 masne kiseline koje su vašem telu potrebne.

Može smanjiti upalu

Istraživanja su pokazala da jedinjenja koja se nalaze u prokelju imaju antiinflamatorno dejstvo.

Visok sadržaj vitamina C

78 grama kuvanog prokelja obezbeđuje 81% dnevne vrednosti vitamina C.

Lako ga je uključiti u ishranu

Prokelj je lak dodatak svakoj ishrani jer se mogu ugraditi u razna jela i salate.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest