Prokelj se često povezuje sa kupusom, karfiolom ili brokolijem. Ovo povrće se može pripremiti na različite načine i često se pojavljuje u receptima za salate, priloge ili glavna jela. Prokelj ima dokazane koristi za ljudsko zdravlje. Evo deset glavnih koristi od prokelja.
Visoki sadržaj hranljivih materija
Prokelj ima malo kalorija i bogat je vlaknima, mineralima i vitaminima. Izvor je vitamina K, B i C, kao i fosfora, gvožđa i magnezijuma.
Bogat antioksidansima
Prokelj ima dosta korisnih efekata, ali jedan od najznačajnijih je njegov sadržaj antioksidanata. Antioksidansi su jedinjenja koja smanjuju stres u ćelijama i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.
Može smanjiti rizik od raka
Naučnici su dokazali da sadržaj antioksidansa u prokulju smanjuje mogućnost raka.
Visok sadržaj vlakana
Samo pola posude ovog povrća (oko 78 grama) sadrži 2 grama vlakana, što odgovara 8% potrebnog dnevnog unosa vlakana.
Bogat vitaminom K
Pola šolje prokelja (78 grama) obezbeđuje 137% preporučenog dnevnog unosa vitamina K.
Može pomoći u balansiranju pritiska
Pored blagotvornog sastava, prokelj takođe pomaže da se uravnoteži krvni pritisak. Naučnici su dokazali da čest unos povrća smanjuje rizik od dijabetesa.
Sadrži Omega-3 masne kiseline
Za one koji ne vole da jedu ribu i morske plodove, dobijanje omega-3 može biti izazov. Na sreću, konzumacija prokelja može vam obezbediti omega-3 masne kiseline koje su vašem telu potrebne.
Može smanjiti upalu
Istraživanja su pokazala da jedinjenja koja se nalaze u prokelju imaju antiinflamatorno dejstvo.
Visok sadržaj vitamina C
78 grama kuvanog prokelja obezbeđuje 81% dnevne vrednosti vitamina C.
Lako ga je uključiti u ishranu
Prokelj je lak dodatak svakoj ishrani jer se mogu ugraditi u razna jela i salate.
Komentari