Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Mnogobrojne koristi od jagnjetine

Mnogobrojne koristi od jagnjetine

Petyo LiubomirovPetyo Liubomirov
Džedaj
1101
jagnjeće meso

Iako imamo stare kulinarske tradicije za spremanje jagnjetine, ovo meso nije jedno od najčešćih na domaćim trpezama. U našim geografskim širinama ljudi su razvili mnogo veći afinitet prema piletini, svinjetini i govedini.

Jagnjetinu je teško pronaći u prodavnicama, ne računajući vreme oko Uskrsa, a istina, retko razmišljamo o njoj u drugo doba godine. To je, prema mišljenju brojnih stručnjaka, tužna činjenica, jer ova vrsta mesa ima toliko korisnih svojstava da bi trebalo da bude redovno na našoj trpezi, a ne samo tokom praznika.

Pre svega, za razliku od drugog crvenog mesa, zasićenih masti je višestruko manje u jagnjetini. Ovo poboljšava nivo holesterola u krvi, a istovremeno ublažava unutrašnje upale i normalizuje srčani ritam.

Redovna konzumacija jagnjetine značajno smanjuje rizik od ateroskleroze i koronarne bolesti srca. Osim toga, meso ima značajan sadržaj konjugovane linolne kiseline (CLA). Reč je o vrsti masne kiseline koja, prema brojnim studijama rađenim u poslednjih pet godina, sprečava nastanak kancera.

Još jedan glavni razlog da preorijentišete svoj izbor mesa je taj što u jagnjetini bukvalno postoje depoziti vitamina B. On, kao što znate, pored značajnog jačanja imuniteta, sagoreva masti.

jagnjetina sa limunom

To znači da je rizik od dobijanja na težini jedenjem jagnjetine znatno manji. Uz činjenicu da meso sadrži velike količine nemasnih proteina, koji čak pomažu u smanjenju kilograma i smanjenju rizika od gojaznosti, jagnjetina može postati vaša omiljena hrana.

Ovčetina sadrži selen i holin, koji su takođe veoma korisni u prevenciji raznih onkoloških bolesti. Jagnjeće meso je takođe veoma korisno za trudnice jer sprečava anemiju povećanjem nivoa hemoglobina u krvi majke i povećanjem protoka krvi do bebe kroz placentu. Ovčije, jagnjeće i kozje meso bogato je gvožđem. Ovo značajno smanjuje rizik od urođenih mana kod beba.

Još jedna glavna korist od jagnjetine je to što pomaže u obnavljanju količine gvožđa u ženskom telu. Ovo zauzvrat značajno smanjuje menstrualne bolove, a sadržaj vitamina B12 čini kožu zdravom i elastičnom, pa čak i bori se protiv stresa i depresije.

Jagnjetina i ovčetina sadrže korisne nivoe kalijuma i nizak nivo natrijuma. Ovo pomaže u kontroli pritiska i sprečavanju bolesti bubrega i moždanog udara.

Pored svega, jagnjeće meso je bogato kalcijumom koji je dobar za zdravlje zuba i kostiju. Ovčije meso podstiče proizvodnju novih ćelija, čime se usporava starenje.

Ako volite da pojedete jagnjetinu, isprobajte naše recepte za:

- pečena jagnjetina;

- jagnjetina sa pirinčem;

- i pečeni jagnjeći but.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest