Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Prirodni zaslađivači za čaj

Prirodni zaslađivači za čaj

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2069
Prirodni zaslađivači

Iako je većina ljubitelja i stručnjaka za čaj i čajnu tradiciju protiv zaslađivanja ovog magičnog napitka, pošto se gubi veliki deo njegovog ukusa i arome, mnogi ljudi radije sede uz šoljicu zaslađenog čaja. Odavno je poznato da je šećer štetan i mnogi su pribegli veštačkim zaslađivačima kao što je saharin.

Međutim, ni ovo nije dobra opcija jer je zdravije koristiti samo prirodne zaslađivače, odnosno one koji dolaze direktno iz prirode. I tu se postavlja pitanje šta su i ko su prirodni zaslađivači. Evo kratkih informacija o njima:

Fruktoza

Fruktoza je voćni šećer i nalazi se u mnogim plodovima, kao i u medu. To znači da u čaj možete dodati kašiku slatka ili džema od različitog voća. Ako dodate, na primer, slatko od dunja, dobićete savršen čaj, koji će vas ne samo razveseliti, već će efikasno delovati i protiv kašlja.

Slatko od malina pomaže kod prehlade i groznice. O medu je suvišno komentarisati, jer dokazano blagotvorno deluje na ljudski organizam i prepoznat je kao jedan od najjačih prirodnih antibiotika.

Ksilitol

Ksilitol se uglavnom nalazi u klipu kukuruza i ekstrahuje se veštački. Prijatnog je slatkog ukusa, ali za razliku od šećera, koji je posebno štetan za naše zube, pozitivno deluje na njih, zbog čega je prisutan u brojnim pastama za zube i osvežavajućim vodicama za ispiranje usta.

Prirodni zaslađivači za čaj

Sorbitol

Sorbitol se takođe nalazi u mnogim plodovima, a posebno ga ima u kajsijama i jabukama. Takođe ima lep slatkast ukus, ali je, nažalost, veoma kaloričan. Ako ste na dijeti, bolje je da izaberete jednu od gore navedenih opcija ili uopšte nemojte zaslađivati čaj.

Većina stručnjaka preporučuje da se svako piće zasladi prirodnim zaslađivačima umesto veštačkim. Ovde se takođe mora pomenuti javorov sirup i sirova melasa. Ako odlučite da čaj zasladite medom, zapamtite da med ne treba zagrevati, jer na taj način gubi niz svojih dragocenih kvaliteta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest