Sorbitol

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
318831
Sorbitol

Sorbitol /Sorbit/ je alkohol koji ima sladak ukus i veliku rastvorljivost u vodi. Sorbitol je poznat i sa nazivom sorbit i E420. Sorbitol postoji i kao dodatak ishrani koji pripada grupi stabilizatora, koji se mogu sresti u pojedinim hranljivim namirnicama u prodavnicama. Zahvaljujući njegovom uticaju, namirnice imaju postojanu konzistenciju i viskozitet.

Interesantna činjenica jeste i da na isti način deluje i sam pektin. E 420 može imati ulogu emulgatora i zaslađivača. Takođe, on se može sresti i u vidu sirupa. Poznat je kao beli prah i kao koncentrisani vodeni rastvor. Zbog slatkog ukusa se koristi i kao zamena za šećer. Međutim, važno je pomenuti da E 420 ima znatno slađi ukus od šećera. U prirodnom obliku se može sresti u voću (jabuke, kruške, breskve i plave šljive), algama i drugim biljkama.

Upotreba sorbitola

Sorbitol ima široku upotrebu u prehrambenoj industriji kao materija koja doprinosi boljoj strukturi, tj. materija koja poboljšava konzistenciju namirnice. Takođe, sorbitol je važan kada je u pitanju kombinovanje raznih materija, posebno kada je reč o kombinovanju supstanci koje nikako ne idu zajedno.

Soritol je stabilizator, zahvaljujući kojem namirnice imaju primamljivi oblik i strukturu. Njegova moć da daje vlažnost namirnici se najviše koristi u mesnoj industriji, tj. preradi mesa. Ujedno je ova E 420 i jeftin proizvod, pa proizvođačima je itekako povoljno da je koriste.

Jedna od osnovnih namena sorbitola kao dodatka ishrani jeste njegovo korišćenje u poslastičarstvu, pogotovo kada je reč o pravljenju dijetetskih slatkiša. Može se naći u bombonama, čokoladama, želiranim namirnicama, lizalicama, žvakama, keksu, napolitankama, kolačima. Takođe, može se sresti i u džemu, želeu, marmeladi, pireu i sladoledu.

Sorbitol formula

Slatkiši koji sadrže sorbitol se posebno preporučuju osobama koje iz zdravstvenih razloga ne mogu konzumirati šećer, pa shodno tome, dijabetičari bez problema mogu konzumirati ovakve slatkiše.

Sorbitol se dodaje i raznim dijetetskim napicima kao što su sokovi, gazirani napici, nektar sokovi i ceđeni sokovi. U suštini, dodavanje sorbitola je prisutno kada proizvođači žele pojačati ukus raznim namirnicama koje su na bazi vode i ne sadrže šećere. Takođe, sorbitol može biti i sastojak raznih šejkova, pojedinih mleka i mlečnih proizvoda.

Sorbitol je poznat i u farmaceutskoj industriji. On se nalazi u sirupima za kašalj, kompleksima vitamina i raznim preparatima. Takođe, koristi se i kao komponenta vodice za ispiranje usta i paste za zube. Dodaje se i pri proizvodnji krema, pudera, gelova za tuširanje, šampona, losiona za telo, maski za lice.

Dnevna doza sorbitola

Prema velikom broju istraživanja, nije preporučljivo da se sorbitol konzumira u velikim količinama. Prihvaćeno je da se konzumira najviše do 40 g dnevno. Uprkos tome, poznato je da ova materija čak i u malim dozama može izazvati neželjene reakcije.

Koristi od sorbitola

Svojsta sorbitola čine da ova maerija bude korisna iz nekoliko razloga. Kao što je već i poznato, on je veliko olakšanje dijabetičarima, koji ne mogu da jedu namirnice koje sadrže šećer, jer sorbitol gotovo i da ne menja nivo šećera u krvi. Pored toga, nije potrebno da pojedinci sa ovakvim zdravstvenim problemima pribegavaju konzumaciji namirnica koje sadrže acesulfam, aspartam, sukrazit i druge veštačke zaslađivače.

E 420 ima diuretički efekat i iz tog razloga se koristi u proizvodnji preparata protiv konstipacije. Ova materija pomaže ljudskom organizmu da smanji razmenu vitamina B1 i vitamina B6. Takođe, pomaže i u održavanju normalne želudačne mikroflore. Još jedna prednost sorbitola jeste ta što je on odlično sredstvo za pročišćivanje žuči. Koristi se u lečenju posledica trovanja alkoholom.

Štetnost sorbitola

Iako je sorbitol u nekim slučajevima koristan, naučnici sve više ukazuju na njegova štetna dejstva. Razlog tome jeste pojava gasova i jakog osećaja nelagodnosti u želudačno - crevnom traktu nakon povećanog konzumiranja.

Nadutost stomaka

Pored toga, kako specijalisti tvrde, kada sorbitol dospe u kontakt sa sluzokožom ili otvorenom ranom, on može izazvati iritacije, svrab i peckanje. Postoje i tvrdnje da konzumacija E 420 kao dodatka ishrani može negativno uticati na vid.

U SAD ova materija spada u supstance koje su opasne za ljudsko zdravlje, pa je zabranjena upotreba sorbitola u proizvodnji dečijih pirea i kašica.

Iskustvo je pokazalo da je moguće da osoba bude preosteljiva na E 420, pa to za posledicu može izazvati krvarenje u gastrointestinalnom traktu.

Smatra se da sorbitol utiče i na povećanje apetita i stalno konzumiranje može dovesti do suvišnih kilograma. Konzumacija ove materije može negativno uticati na razmenu materija u organizmu.

Ipak, svim ovim činjenicama i tvrdnjama nije cilj da izazovu paniku, već da nateraju na razmišljanje kakve namirnice kupujemo i da nastojimo da sadržaj E 420 u namirnicama bude minimalan. Roditelji bi trebalo da obrate posebnu pažnju na sadržaj slatkiša koje deca često konzumiraju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas