Dođe trenutak u životu gotovo svakog domaćinstva kada je potrebno pripremiti žito za pomen, a u nekim slučajevima postoje i domaćice koje ga spremaju iz zadovoljstva, jer se dobija ukusna hrana koju mnogi ljudi vole.
Glavni sastojci za pripremanje žita za pomen su: pšenica, oko 250 grama, jedno pakovanje običnog keksa. Znajući da nećemo iskoristiti celu količinu paketa. Dakle, ako imate 5-6 keksa na zalihama, ne morate da kupujete još jedno pakovanje.
Takođe nam treba 1 litar vode. Mogu se koristiti i kore pomorandže koje možete dobiti od narendane kore pomorandže ili ih kupiti. Orašasti plodovi i šećer u prahu su takođe potrebni u receptu za žitu za pomen.
Priprema samog žita nije teška. Morate oprati zrna pod tekućom vodom u slučaju da žito nije natopljeno od večeri. Stavite žito u lonac sa vodom i kuvajte oko 40 minuta. A ako je prethodno natopljeno, biće vam potrebno 15-20 minuta za pripremu.
Pošto se žito prokuva, stavi se u odgovarajuću posudu i ostavi u frižideru da se hladi nekoliko sati. Keks dobro izgnječite, gledajući da dobijete mrvice, a ne na krupnije komade. I sipajte keks u žito, dodajući zajedno sa njime kore i samlevene orahe.
Žito rasporedite u posude ili na veliki tanjir i pospite ga šećerom u prahu, koji će žitu dati slatkoću.
Pogledajte i zašto je dobro jesti žito ili saznajte više o dijeti sa žitom.
Komentari