Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Suptilnosti pri serviranju crnog kavijara

Suptilnosti pri serviranju crnog kavijara

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
237
Crni kavijar na kriški
Fotografija: Miroslavik / pixabay.com

/undefined Koristi od konzumiranja crnog kavijara su odavno poznate, ali nažalost, zbog visoke cene, retko dolazi na naše trpeze. Za one koji nisu upoznati sa tim, dodaćemo – ako odlučite da priuštite luksuz kao što je crni kavijar, svakako ga kupite u staklenim teglama ili posudama obloženim kalajem.

Barem tako tvrde Rusi, koji su među najveštijim kada je u pitanju izbor crnog kavijara. Osnovno pravilo za njih je da se kavijar servira sa srebrnom kašikom i konzumira sa votkom. Što nije u suprotnosti sa običajima drugih naroda, koji nabavljaju svežu jesetru (crni kavijar je upravo taj od jesetre) iz sopstvenih voda.

Kada nabavite ovaj skupi proizvod, važno je da znate kako da ga poslužite na trpezi. Evo nekoliko ideja, možete zameniti votku prema vašim željama, ali ne zaboravite na srebrnu kašiku. Veruje se da bi bilo koji drugi metal promenio ukus samog kavijara.

Crni kavijar na kriškama hleba

U većini zemalja, crni kavijar se servira na prepečenim kriškama integralnog hleba, koje su premazane maslacem ili nekom vrstom mekšeg sira. Ali hleb može da se prepeče ili ne, a može da se pravi od bilo koje vrste brašna – pšeničnog, raženog, speltinog itd. Ovo je sada stvar ličnog izbora.

Crni kavijar na tartaletama

Tartalete možete sami napraviti ili kupiti. Veoma su elegantan način posluživanja crnog kavijara, a možete dodati i malo zelenih začina poput peršuna ili mirođije za dekoraciju.

Punjena jaja sa crnim kavijarom

Crni kavijar
Fotografija: Miroslavik / pixabay.com

Naravno, ne radi se o običnim kokošjim jajima, već o jajima egzotičnijih ptica, koja moraju biti manje veličine. Posebno su pogodna prepeličja jaja, koja se, nakon što se prepolove, pune crnim kavijarom i stavljaju na dobro aranžirani tanjir.

Kavijar sa palačinkama

Možda će vam izgledati čudno, ali palačinke sa crnim kavijarom su veoma ukusne i mogu se koristiti ne samo za doček gostiju, već i za pripremu izdašnog i kvalitetnog doručka za celu porodicu. Međutim, sve zavisi od finansijskih mogućnosti pojedinih ljudi.

Crni kavijar na tanjiru/poslužavniku

Možete servirati crni kavijar stavljen na tanjir/poslužavnik koji je sa strane ukrašen zelenilom. Dobro je ako je kavijar raspoređen u nekom obliku - kvadratu, trouglu ili krugu. Bitno je da ne izgleda kao da je samo „bačen” na tanjir. Vaši gosti na večeri bi nesumnjivo smatrali takav odnos prema crnom kavijaru lošim ukusom.

Naravno, pored tanjira sa kavijarom treba staviti i kriške, tartalete, čips ili bilo šta drugo što vam padne na pamet da se namaže crnim kavijarom. Sada možete bezbedno da se prepustite užitku ove poznate i skupe poslastice!

Pogledajte i od kojih riba se ne jede kavijar, kako da napravite suši sa crnim kavijarom i saznajte zašto je kavijar tako koristan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni