Nema ukusnije hrane od domaće! Isto je i sa aperitivom. Proizvođači domaće rakije se obično drže svoje berbe i ne priznaju kupljeni proizvod. Međutim, počeli su da koriste sve više aromatičnih obojenih biljnih supstanci da poboljšaju ukusa rakije.
Najčešće, dodavanjem destilovanog bilja, majstori domaće rakije poboljšavaju izgled i ukus. Dobijeni koncentrovani rastvor sadrži zasićene supstance i eterična ulja, koja daju željenu aromu.
Evo nekoliko ideja kako da poboljšate ukus domaće rakije:
1. U 10 litara rakije dodati 500 g miksa sušenog voća za kompot. Ako u njemu ima plodova sa košticama, morate ih ukloniti pre upotrebe. Zatim sušeno voće stavite u rakiji i ostavite da odstoji najmanje 10 dana. Kada budete spremni, napitak procedite kroz filter sa kućnim papirom i sipate u pripremljene flaše. Gotovu rakiju najbolje je sipati u dobro natopljeno hrastovo bure. Piću daje specifičnu boju i aromu.
2. U 10 litara rakije ponovo dodati 500 g urmi bez koštica. Nakon što izvadite koštice, urme isecite na polovine i dodajte ih u rakiju. Pustite da upije boju i aromu voća najmanje 10 dana. Već 11-og dana primetićete da su se i boja i aroma značajno promenile.
3. Za postizanje braonkaste boje rakije možete koristiti karamel. Neki proizvođači rakije dodaju grančicu duda za lepu tamnožutu boju.
4. Zlatno-narandžasta boja je takođe veoma poželjna kod proizvođača i potrošača. Postiže se korama nezrele pomorandže.
5. Da poboljšate ukus rakije možete da pripremite sirup kod kuće. U 1 litar vode dodajte 1 kg šećera i zagrejte ga. Prilikom zagrevanja uklonite penu koja se formira. Ohladi se i ostavi da odstoji 2 nedelje.
Po želji možete koristiti i med. Kada je sirup gotov, dodajte ga u rakiju sa nekoliko tableta aktivnog uglja i promešajte da dobijete homogenu smesu. Sačekate 2 sata na sobnoj temperaturi, pa odvojite bistri deo i procedite kroz gazu.
Zaslađenu tečnost sipajte u flaše i čuvajte najmanje 3 dana na 3 stepena Celzijusa. Nakon isteka navedenog perioda, rakija dobija prijatan ukus, a miris alkohola magično nestaje.
Pogledajte i kako razblažiti rakiju, koliko kvasca se stavlja u komine, koliko šećera se stavlja u rakiju ili probajte našu domaću rakiju.
Komentari