Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Tri recepta za ćufte od kuvanih jaja

Tri recepta za ćufte od kuvanih jaja

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
225
Ćufte

Kada govorimo o ćuftama, većina nas zamišlja tradicionalne ćufte od mlevenog mesa, ali ima i mnogo drugih zanimljivih recepata za spremanje ćufti koje su mališani isprobali.

Posebno atraktivne su ćufte od skuvanih jaja, koje pored toga što imaju netradicionalan izgled, veoma su ukusne. A i na taj način možete da koristite ostalu suvišnu količinu jaja sa kojima ne znate šta da napravite.

Predlažemo Vam 3 laka recepta za pravljenje ćufti od skuvanih jaja:

Obične ćufte od jaja

Jaja

Potrebni sastojci: 10 skuvanih jaja, 3 žumanca, 25 g brašna, 70 ml mleka, 25 g prezli, 50 g maslaca, šarena so po ukusu, rukola ili svež peršun za dekoraciju, .

Način pripreme: Brašno se zaprži u delu maslaca i u njega se dodaje hladno mleko uz neprestano mešanje. Ringla se smanjuje i sos se meša dok se ne zgusti. Skida se s ringle, dodaju se sitno naseckana skuvana jaja, umutite žumanca i šarena so po ukusu, nakon čega se ponovo prokuva.

Sačeka se da se ohladi i od tako pripremljene smese se oblikuju ćuftice koje se uvaljaju u prezle i prže se u prethodno zagrejanoj masnoći. Poslužuju se ukrašene rukolom ili strukovima peršuna.

Aromatične ćuftice od jaja, griza i svežih začina

Potrebni sastojci: 12 kuvanih jaja, 125 g griza, 50 g prezli, 50 g maslaca, nekoliko strukova mirođije i peršuna, so i crni biber po ukusu, 15 supenih kašika kisele pavlake, ulje za prženje i umućena belanca i prezle za pohovanje

Način pripreme: griz se skuva sa onoliko vode da se dobije gusta kaša. U nju se dodaju sitno naseckana skuvana jaja i so po ukusu. Sve se izmeša i od smese se oblikuju ćuftice koje se pohuju u belancima i prezlama i prže se. Zapeku se na nekoliko minuta u prethodno zagrejanoj rerni i poslužuju se zalivene pavlakom i sitno seckanom mirođijom i peršunom.

Čuftice od jaja

Šarene ćuftice od jaja

Potrebni sastojci: 12 kuvanih jaja, 1 kiseli krastavčić, 1 crvena paprika, 7-8 maslina bez koštica, 3 žumanca, 70 ml mleka, 50 g maslaca, 25 g brašna, so i crni biber po ukusu

Način pripreme: Od brašna, dela maslaca i mleka se pravi sos kao u prvom receptu. Skuvana i sitno naseckana jaja, paprika, kiseli krastavčić, masline i umućena žumanca se dodaju u sos koji se ponovo prokuva. Začinjava se solju i crnim biberom i kada se ohladi, od smese se prave ćuftice od kuvanih jaja, koje se uvaljaju u prezle i prže na masnoći.

Sa ostalim skuvanim jajima možete napraviti još:

- nežnu paštetu od jaja;

- jaja na škotski način;

- punjena kuvana jaja;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest