Iako većina smatra da je leto godišnje doba tokom kojeg postoji ogroman izbor svežeg voća i povrća, jesen nije nikako za potcenjivanje.
Da li se sećate one pesme u kojoj se peva "...A leto je samo kobajagi, ako li zamiriše na pečene paprike..."? Potpuna istina. Ali tokom jeseni se ne raznosi samo aroma pečenih paprika. Tada se pojavljuje mnoštvo korenastog povrća, patlidžani, praziluk i dr.
Eto zašto ćemo vam ovde predložiti ideje kako da napravite ukusne jesenje namaze.
Namaz od praziluka i oraha
Ovo je jedan od najjednostavnijih jesenjih namaza za pripremu, a i upravo jesen je godišnje dobe, u kojoj se pojavljuje praziluk. Osim njega biće vam potrebna i glavica luka, kao i šaka oraha.
Sitno iseckajte 1-2 struka praziluka i jednu glavicu kromid luka i propržite ih na maslacu. Prebacite ih u blender. Posudu u kojoj ste ih pržili osušite kuhinjskom rolnom i u nju na kratko prebacite mlevene orahe uz neprestano mešanje. Stavite ih u blender kao i jedan čen belog luka. Dodajte maslinovo ulje i izmiksajte sve sastojke dok se ne dobije homogena smesa. Začinite solju i crnim biberom po ukusu.
Namaz sa pečenim paprikama
Ispecite nekoliko crvenih paprika, ogulite ih, sačekajte malo da se ocede i sitno ih iseckajte. Dodajte u njih 1-2 izrendana kuvana jaja i malo usitnjenog sira. Da bi se dobila odgovarajuća tekstura namaza, možete iskoristiti majonez, pavlaku ili kiselo mleko sa visokim procentom. Začinite s malo sitno iseckanog peršuna i presovanog luka.
Namaz sa patlidžanom
Patlidžane možete naći tokom cele godine, ali za Bugarsku njihova sezone je od avgusta do oktobra. Što ih čini tipičnim jesenjim povrćem, posebno odgovarajućim za pravljenje raznoraznih namaza.
Najlakše je da izbockate voljuškom 1-2 patlidžana i da ih ostavite da se ispeku u zagrejanoj rerni na otprilike 200 stepeni. Ogulite ih, ocedite i pasirajte ih. Možete da ih pomešate sa izmrvljenim sirom i rpesovanim belim lukom, da ih izmešate sa majonezom, belim lukom i aromatičnim biljkama ili pak da dodate u njih ljutenicu i sir.
Namaz od crvene cvekle i oraha
O jesenjim namazima nema šanse da govorimo, a da ne spomenemo i jedno od najkarakterističnijeg jesenjeg korenastog povrća - cveklu.
Za ovu kulinarsku ideju biće vam potrebna 1 srednje velika glavica crvene cvekle koju treba da skuvate i izrendate na rende. Ostavite malo vremena kako bi se ocedio njen sok, i u njega dodajte otprilike 1/2 šolje izrendanog kačkavalja i toliko majoneza, koliko je potrebno da se dobije konzistencija paštete. Pre nego što servirate dodajte i istucane orahe u namaz sa cveklom, ali zaista neposredno pre serviranja, zato što u protivnom slučaju orasi mogu preterano mnogo da potamne. Neka vam je slatko!
Pogledajte još neke od naših ukusnih predloga za:
- vegetarijanske namaze.
Komentari