Ukusni kiseli krastavčići su klasičan dodatak mnogim jelima, omiljeni zbog svog svežeg ukusa i hrskave teksture. Oni su omiljena zimnica u mnogim porodicama.
Iako se mogu kupiti gotovi u prodavnici, domaći kiseli krastavčići sa svežim kornišonima iz bašte daju vam jedinstven ukus i omogućavaju vam da kontrolišete sastojke i proces. Jedan od najvažnijih aspekata pravljenja savršenih kiselih krastavčića je da se sačuva njihova hrskavost.
Kako da napravimo hrskave kisele krastavčiće?
Izbor pravih krastavčića
Ključ za uspešne hrskave kisele krastavčiće počinje sa pravim izborom krastavčića. Birajte mlade i sveže krastavčiće, koji su čvrsti na dodir i neoštećeni. Mali krastavčići, poznati kao kornišoni, su najprikladniji za ovu svrhu, jer imaju manje semena i čvrstiju strukturu. Vredi se uveriti da su krastavčići što je moguće svežiji - po mogućnosti odmah nakon branja.
Saveti kako da se sačuva hrskavost
Održavanje hrskavih krastavčića može biti izazov, ali postoji nekoliko tehnika koje će vam pomoći da postignete željeni rezultat:
Koristite hrskavo lišće: Dodavanje listova rena, trešnje, hrasta ili grožđa u svaku teglu može pomoći da krastavčići ostanu hrskavi. Sadrže tanine koji sprečavaju da krastavčići omekšaju tokom fermentacije.
Posolite krastavce unapred: Potopite krastavčiće u hladnu vodu sa solju nekoliko sati ili čak preko noći, pre nego što ih stavite u tegle. So će izvući deo vlage iz krastavaca i učiniti ih hrskavijim.
Koristite hladnu salamuru: Da biste izbegli gubitak hrskavosti, uverite se da je salamura ohlađena pre nego što prelijete krastavce. Toplota može izazvati omekšavanje.
Dodajte kalcijum hlorid: Ovo je proizvod, koji se koristi u industriji konzerviranja za očuvanje čvrstoće voća i povrća. Dodavanje male doze u salamuru može pružiti dodatnu hrskavost.
Recept za hrskave kisele krastavčiće
Sastojci:
• 1 kg malih, mladih krastavčića (kornišona)
• 1 litar vode
• 4 kašike soli za krastavčiće
• 500 ml sirćeta (6%)
• 2-3 čena belog luka
• 1 grančica mirođije (sa semenkama)
• 1 list rena ili trešnje
• 1 kašičica semena slačice (po želji)
• 5-6 zrna bibera
Uputstva:
Priprema krastavčića: Krastavčiće dobro operite i potopite u hladnu vodu na 2-3 sata. Ovo će pomoći da ostanu hrskavi. Za to vreme možete sterilisati tegle.
Priprema salamure: U velikoj šerpi pomešajte vodu, sirće i so. Zagrejte smesu dok se so potpuno ne rastvori, a zatim ostavite da se ohladi.
Ređanje tegli: U sterilisane tegle stavite nekoliko čena belog luka, grančicu mirođije i list rena ili trešnje. Po želji dodajte biber u zrnu i semenke slačice.
Napunite tegle: Položite krastavce vertikalno u tegle tako da zauzimaju sav prostor. Ostavite malo prostora na vrhu tegle.
Prelivanje salamurom: Kada se salamura ohladi, prelijte krastavčiće tako da budu potpuno pokriveni. Uverite se da u tegli nema mehurića vazduha.
Zatvaranje i fermentacija: Tegle dobro zatvorite poklopcima i ostavite ih na hladnom i tamnom mestu 7-10 dana. Nakon ovog perioda, vaši kiseli krastavčići će biti spremni za jelo.
Dodaci za kisele krastavčiće
Ako želite da dodate dodatne ukuse vašim varijantama kiselih krastavčića, možete eksperimentisati sa različitim začinima i ukusima. Na primer, dodavanjem parčeta ljute paprike daće se pikantnost, a korišćenje različitih biljaka poput majčine dušice ili lovorovog lista može biti vaša tajna kiselih krastavčića.
Čuvanje kiselih krastavčića
Nakon što su krastavci potpuno fermentisani, možete ih čuvati u frižideru ili u hladnoj prostoriji. Čuvanje u frižideru će ih duže zadržati hrskavim. Domaći kiseli krastavčići se mogu jesti u roku od nekoliko meseci, zadržavajući ukus i teksturu.
Pogledajte još ukusnih ideja za konzerviranje kornišona ili naučite koliko sirća staviti u kisele krastavčiće i koliko dugo se kuvaju kiseli krastavčići.
Komentari