Kiseli kupus je omiljena hrana mnogih evropskih naroda. Zahvaljujući njegovom specifičnom ukusu i mirisu, ljudi jedva čekaju da dođu zimski meseci da uživaju u njemu. Danas ćemo vam reći kako da sami pripremite lep kiseli kupus kod kuće.
Pre nego što počnete, treba da znate da bi napravili dobar kiseli kupus, morate da uzmete u obzir vreme kada počinjete. Preporučujemo da svoj kiseli kupus pravite od kraja oktobra do sredine novembra. U južnim regionima zemlje, pogodan je period čak i do kraja novembra, ali nemojte rizikovati.
Sledeća važna stvar koju treba uzeti u obzir je vrsta kupusa koju ćete koristiti. Preporučujemo Kiose ili Balkan sorte. Kada birate kupus pažljivo ga pogledajte, jer ne sme da ima trule ili povređene delove. Takođe bi trebalo da bude svež.
Ostali sastojci koje morate da nabavite da biste napravili svoj vrhunski kiseli kupus su morska so, grančice piskavice ili čubra, ren i glavicu cvekle koju možete dodati za boju. Na kraju, ali ne i najmanje važno, nabavite posudu u kojoj ćete pripremati kupus, kao i rešetku i kamen ili drugu težinu za pritiskanje kupusa.
Kada imate potrebne proizvode i pribor, možete početi da pripremate svoj kupus. Važno je da dobro očistite posudu koju ste nameravali da koristite. Zatim očistite i gornji sloj listova kupusa.
Prilikom ređanja kupusa postoji jedna specifična osobina sa kojom treba da vas upoznamo – kupus treba da poređate čvrsto jedan do drugog. To se može uraditi tako što ćete ostaviti ceo kupus, a ostatak iseći na polovine ili četvrtine i ređati u prazne prostore. Cveklu oprati i oljuštiti, pa je iseći na četvrtine. Ren operite i stavite zajedno sa začinima u sredinu između kupusa.
Sledeći korak u pripremi savršenog kiselog kupusa je pravljenje rasola. Dodajte 40 g morske soli u 1 litar vode. Dakle, ako je voda 5 litara, potrebno je staviti 200 g morske soli.
Prokuvajte rastvor i ostavite da se ohladi. Nakon što se ohladi, možete preliti preko kupusa. Imajte na umu da rasol treba da bude najmanje 10 cm iznad kupusa. Kada završite i sa tim delom, stavite i čvrsto pritisnite rešetku uz kupus i stavite bilo koji težak predmet koji ste izabrali da dovoljno pritisnete na kupus da ne bi isplivao.
Od trećeg dana možete početi da pretačete kiseli kupus. U prvih 7 dana to treba da radite svaki dan, u drugoj nedelji svaki drugi dan, a u trećoj nedelji - 2 puta nedeljno.
Nakon otprilike 25 dana, vaš kiseli kupus će biti spreman za upotrebu. Ako želite da duže traje, možete na kraju dodati 1 kašiku semena slačice, ali ga obavezno umotati i vezati u čistu gazu.
Mesec dana nakon procesa, uživaćete u neverovatnom ukusu najboljeg kiselog kupusa, napravljenog kod kuće uz minimalan trud. Zapamtite i primenite ovaj jednostavan metod i nikada ga nećete zameniti drugim.
Pogledajte i neke ideje:
Komentari