Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako se pravi fondu

Kako se pravi fondu

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Pripremanje fonfua

Fondu je francuska reč koja znači rastopljen. Ali sam proces kulinarske obrade proizvoda na ovaj specifičan način dolazi iz Švajcarske.

Tokom zime, kada su se paše završavale, švajcarci su imali stari kačkavalj, vino i dvopek. Oni su izmislili tehnologiju u kojoj se sir topio u kombinaciji sa vinom i toplim dvopekom u njemu.

Danas je fondu sačuvao tradicionalan recept, ali ima različitih vrsta koji se sastoje od različitih sastojaka.

Za pravljenje fondua neophodna je specijalna posuda u kojoj se tope namirnice i male viljuškice sa izolovanim drškama, da se ne opečete. Ako ne želite da investirate i specijalnu posudu za fondu, koristite šerpu.

Fondu

Da biste napravili tradicionalni fondu stavite šerpu na ringlu, nalijte čašu i po belog suvog vina. Dodajte u zagrejano vino tri šolje narendanog kačkavalja.

Da zgusnete fondu dodajte tri kašike brašna od krompira ili u krajnjem slučaju prethodno na tiganju bez masnoće zapečeno brašno. Dodajte muskatni oraščić, kim i biber. Umačite u uksunu smesu zapečene parčiće hleba.

Fondu od čokolade

Čokoladni fondu je traženi dezert. Neophodno vam je 200 grama čokolade, 100 grama kondenzovanog mleka, jagode, breskve, ananas. Osim toga - jedna kašika likera ili konjaka.

Razlomite čokoladu na parčiće i istopite u šerpi. Dodajte liker i kondenzovano mleko. Isecite na parčiće ananas i breskve, očistite jagode od drški. Umačite parčiće u toplu čokoladu.

Možete da koristite kako mlečnu tako i belu čokoladu za pripremu slatkog fondua. Još bolje je ako koristite smesu od dve vrste ili ih podelite na dva dela i date mogućnost gostima da izaberu koju vrstu čokolade da koriste za umakanje parčića voća. Ovaj dezert je pogodan za svaki porodičan praznik.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest