Lagana posna jela su za one koji poste, i za ljubitelje ukusne i zdrave hrane. Posna jela ne znače monotonu ishranu, prosto sastojci treba da se kombinuju na različite načine.
Rižoto sa pečurkama
Potrebni sastojci: 300 grama svežih ili smrznutih pečuraka, 2 šolje pirinča, 2 šargarepe, 2 glavice luka, 5 čena belog luka, začini za rižoto, ulje, so i biber po ukusu.
U šerpu sa debelim ivicama rastopite maslac i izdinstajte sitno iseckan luk, dodajte šargarepu i dobro izdinstajte. Dodajte pečurke, ako su smrznute prethodno ih treba odmrznuti.
Stavite začine za rižoto, posolite, poklopite i dinstajte sve oko 10 minuta. Oprani pirinač stavite u ravnom sloju preko pečuraka i povrća i ne mešajte.
Sipajte kipuću vodu, nivo vode da je za jedan santimetar viši od sloja pirinča. Sačekajte da provri i poklopite. Smanjite vatru, dok pirinač ne upije vodu.
Napravite rupu u pirinču, kako bi izlazila para. Dodajte čenove belog luka i dinstajte još 10 minuta. Ugasite ringlu, promešajte rižoto i ostavite poklopljeno 20 minuta.
Pardajz supa sa sočivom - ukusna i zdrava
Potrebni sastojci: 200 grama sočiva, 2 paradajza, 2 šargarepe, 1 glavica luka, malo maslnovog ulja ili zejtina, kari, peršun, mirođija, so i biber.
Skuvajte sočivo da ne bude sasvim gotovo, izdinstajte krupno isečeno povrće, dodajte paradajz pire i začine. U šerpi sa sočivom dodajte povrće i kuvajte, dok se sočivo sasvim ne skuva. Kada je supa gotova, sklonite je sa vatre i dodajte sitno iseckan peršun i mirođiju.
Salata sa pasuljem
Potrebni sastojci: 2 skuvana krompira, 2 glavice skuvane cvekle, 1 skuvana šargarepa, 1 glavica luka, 200 grama skuvanog pasulja, ulje, balzamiko, so i biber po ukusu.
Povrće se kuva u popoljenoj vodi i nakon toga se seče na komade srednje veličine. Dodaje se skuvani pasulj i sitno iseckan luk. Začinjava sa uljem, sirćetom, solju i biberom.
Komentari