Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako napraviti savršeno pečenu teletinu

Kako napraviti savršeno pečenu teletinu

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
260
телешко печено

Pečena teletina je specijalitet, pogodan za porodična okupljanja u svim prilikama. Jelo je izuzetno prefinjeno i ukusno, zbog čega je potrebno više vremena za pripremu. Savršena pečena teletina se postiže uz mnogo truda i striktno poštovanje koraka za njenu pripremu. evo ih:

Pečena teletina sa grejvi sosom

Potrebni sastojci: 1 kg teletine za pečenje, 4 čena belog luka, 7-8 grančica ruzmarina, biber, termometar za kuhinju.

Način pripreme: Priprema počinje kupovinom mesa. Trebalo bi da bude veliki komad i da ima malo masti na gornjem delu mesa. To može biti sirloin, kontra file ili nešto drugo. Za tačne proporcije, najbolje je da se konsultujete sa svojim mesarom.

Komad teletine se ostavi na sobnoj temperaturi 1-2 sata da se odmori. Zagrejte rernu na 160 stepeni, najbolje bez ventilatora. Dobro utrljajte teletinu sa jednim ili dva oljuštena čena belog luka i sa malo bibera.

Da biste pripremili savršenu pečenu teletinu, trebaće vam posuda za pečenje sa rešetkom. Ako je nemate, morate staviti drugu rešetku u običan pleh. Jedno od glavnih pravila u ovom receptu je da meso ne stoji u sopstvenom soku, već iznad njega.

Grančice ruzmarina se operu i osuše. Zajedno sa dva prepolovljena čena belog luka poređajte ih na rešetku pleha. Na njih stavite teletinu, masnom stranom na gore.

Tako pripremljeno meso se stavlja u rernu. Kada dobro porumeni, kašikom ili pipetom za kuvanje uzmite malo sokova koji su se izdvojili na dnu pleha i prelijte ga.

Spremnost mesa se utvrđuje termometrom. Meri se samo u sredini najdebljeg dela komada. Ako želite da bude al angle, treba da bude oko 50 stepeni. Srednje pečeno je na 65 stepeni, a dobro pečeno je na 75 stepeni. Trajanje pečenja je svaki put drugačije i varira između 3-4 sata.

Kada je spremno, izvadite meso i ostavite ga da odstoji 20 minuta. Možete pripremiti i sos za meso sa sokovima koji su ostali u plehu.

Takozvani grejvi sos za meso se priprema u tiganju sa sokovima od pečenja, 1 kašikom običnog brašna ili skroba, bujonom, crnim vinom, solju i biberom po ukusu.

Koristite kašiku da uklonite većinu masti iz sokova. Pleh se stavlja na slabu vatru. Rastvorite skrob ili brašno u malo vode i sipajte u pleh. Dobro promešajte i pojačajte vatru. Dodajte vino, bujon, so i biber po ukusu. Mešajte žicom dok se ne postigne željena konzistencija. Neposredno pre serviranja, teletina se prelije pripremljenim sosom.

Obavezno isprobajte naše druge recepte za teleće pečenje i saznajte kako da teletina da ne bude žilava, kao i kako da pripremite savršeni teleći file.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest