Boranija iz tegle je idealna opcija za brzo kuvanje nečeg hranljivog, za celu porodicu. Prvi recept koji vam nudimo se veoma brzo pravi, jer se boranija iz tegle i ne mora kuvati.
Evo šta vam je potrebno da ga pripremite:
Boranija sa sirom u rerni

Potrebni proizvodi: 1 tegla boranije, 200 g sira, 4 jaja, 1 kašičica svežeg mleka, so, ulje, peršun
Način pripreme: Boraniju treba dobro ocediti od tečnosti u tegli. U posudi umutite jaja i sveže mleko, začinite ih solju i izmrvite sir unutra. U odgovarajuću šerpu stavite ulje i sipajte dobro oceđenu boraniju.
Sipajte malo ulja odozgo, pa sipajte smesu mleka i jaja. Jelo se peče u umereno zagrejanoj rerni oko pola sata. Služi se posuto peršunom.
Naš drugi predlog je gratin, ali ne sa krompirom, već sa boranijom i paradajzom.
Gratin od boranije

Ocedite boraniju – trebaće vam oko kilogram. U posudu za pečenje koju ste premazali maslacem sipajte boraniju i u nju isecite četiri paradajza. Promešajte i posolite, pa pecite oko četvrt sata u umereno zagrejanoj rerni.
Za to vreme, umutite 2 jaja i 1 kašičicu svežeg mleka, dodajte 3 kašike brašna. Prelijte ovu smesu preko paradajza i boranije i odozgo stavite komadiće maslaca. Pecite dok ne porumeni, a neposredno pre vađenja jela možete posuti rendanim kačkavaljem. Služite toplo.
Boranija sa piletinom

Naš poslednji predlog je za boraniju sa piletinom. Isecite piletinu na porcije i stavite je da se kuva u slanoj vodi. U ulje dodajte 2 sitno iseckana crnog luka i 4-5 listova vinove loze, takođe sitno iseckanih.
Dodajte konzerviranu i prethodno oceđenu boraniju. Promešajte i nakon što se proprži, dodajte alevu papriku i so. Sipajte smesu u šerpu i dodajte 1-2 šolje od pilećeg bujona. Poređajte piletinu preko boranije. Pospite biberom, sa malo nane i peršuna i pecite u umereno zagrejanoj rerni.
Listove vinove loze možete zameniti listovima spanaća ili zelja. Takođe možete zameniti boraniju graškom – tehnologija kuvanja je ista.
Pogledajte takođe kako se suši boranija, kao i kako duže čuvati boraniju. A što se tiče recepata, isprobajte naše janije sa boranijom ili ovu boraniju sa krompirom.
Komentari