Rolat od patišpanja je klasičan desert poznat na trpezi svake porodice. Glavni sastojci u tipičnom receptu za rolat od patišpanja su: jaja, šećer, brašno, ulje, šećer u prahu i vanila.
Ako još niste napravili ovo ukusno pecivo, nema potrebe za brigom. Veoma je jednostavno i brzo se priprema. Idealan je izbor za svaku priliku, posebno za letnje dane.
U ovom članku smo pripremili divan recept za rolat od patišpanja, koji možete odmah napraviti kod kuće i obradovati svoju porodicu. Vreme pripreme je oko 1 sat i 15 minuta.
Potrebni proizvodi za 10 komada:

2 velika jaja;
3 žumanca;
3 belanca;
200 g šećera;
80 ml vode;
2 kašičice ekstrakta vanile;
135 g brašna;
1 kašičica praška za pecivo
1/4 kašičice soli
4 kašike šećera u prahu
Kremasti nadev od vanile i maskarponea:
- 160 ml pavlake za kuvanje;
- 65 g šećera u prahu;
- 225 g maskarpone sira;
- 1 kašičica ekstrakta vanile;
- 100 g seckanih jagoda;
Način pripreme:

1. Zagrejte rernu na 190°C. Stavite papir za pečenje na pleh i poprskajte ga sprejom za kuvanje. Ostavite sa strane.
2. Pospite šećer u prahu na drugi papir za pečenje iste veličine. Ostavite ga sa strane.
3. Umutite belanca u velikoj posudi dok ne postanu penasta. Postepeno dodajte oko 30 g šećera i ponovo mutite.
4. U drugu veliku posudu dodajte žumanca i jaja. Mutite 2-3 minuta. Dodajte preostali šećer, vodu i vanilu i nastavite da mutite dok ne postane glatko.
5. Prosejte brašno, prašak za pecivo i so. Mutite mikserom na maloj brzini dok se smesa ne sjedini. Pažljivo i polako dodajte belanca.
6. Sipajte smesu u pripremljenu posudu za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni oko 9-12 minuta ili dok ne porumeni. Ne zaboravite da pažljivo pratite proces pečenja, jer nakon 7. minuta kora može da izgori.
7. Pažljivo izvadite koru od patišpanja iz rerne i odmah je prebacite na pripremljeni papir za pečenje posut šećerom u prahu. Umotajte koru. Ohladite je jedan sat.
Priprema nadeva:
1. U posudi pomešajte pavlaku za kuvanje i mutite mikserom dok se ne dobije meka kremasta tekstura. Dodajte šećer u prahu i nastavite da mutite.
2. U drugoj posudi, koristeći špatulu, umutite maskarpone sir i vanilu. Pažljivo i polako dodajte pavlaku i sve mešajte dok se ne dobije glatka smesa.
3. Ostavite u frižideru da se ohladi.
Kada se kora ohladi, lagano je razmotajte. Uklonite papir za pečenje. Ravnomerno rasporedite kremasti nadev preko nje. Pospite seckanim jagodama, džemom od jagoda ili voćem po izboru. Ponovo je zamotajte. Ostavite rolat od patišpanja u frižideru dok se potpuno ne ohladi.
Prijatno!
Pogledajte i kako da napravite savršeno testo za patišpanj i saznajte kako da napravite koru za tortu od patišpanja.
Komentari