Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi čorbast pasulj - vodič za početnike

Kako se pravi čorbast pasulj - vodič za početnike

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218331
Kako se pravi čorba od pasulja - vodič za početnike
Fotografija: Elena Stefanova Jordanova

Jaka i hranjiva čorba od pasulja nije samo ukusno, nego i neverovatno zdravo glavno jelo.

Pasulj je bogat vitaminima, aminokiselinama i vlaknima, mikroelementima. A protein, koga ima velikoj količini, je deo proizvoda i organizam ga usvaja bolje od životinjskog proteina. Obratite pažnju na to, da čak i nakon termičke obrade pasulj ne gubi svoja korisna svojstva, što znači da je porcija vrućeg, sveže spremljenog čorbastog pasulja veoma korisna za trpezarijskim stolom tokom večere.

Za kuvanje možete koristiti različite vrste pasulja - pasulj, boraniju i konzervisani pasulj. Prema tome, vreme kuvanja supe zavisiće od opcije koju ste izabrali.

Kuvanje čorbastog pasulja uopšte nije teško, ali ne zaboravite da suvi crveni ili beli pasulj iziskuje da se prethodno potapa, što znači da treba unapred za to da se pobrinete. Jelo od konzervisanog pasulja nije lošijeg ukusa od pasulj čorbe, ali iziskuje minimum truda i vremena.

Vrste pasulja

Pasulj je u idealnoj harmoniji sa drugim namirnicama, tako da ima mnogo recepata za čorbu od pasulja - sa povrćem, mesom, sirom, pečurkama, kobasicama, žitaricama ili morskim plodovima.

Izaberite vaš favorit u trenutku i nemojte sumnjati - jelo će se definitivno dopasti vašim bliskim ljudima, bez obzira na to koliko su izbirljivi.

Čorba od crvenog pasulja u 2 ukusne varijante - za vegetarijance i ljude koji jedu meso

crveni pasulj - 300 g

biljno ulje (maslinovo ulje) - 2 supene kašike

šargarepa - 1 komad

koren celera - po ukus

krompir - 1 komad

luk - 1 komad

beli luk - 2-3 čena

bilo koji bujon od povrća - 0.5 l

sok od limuna

zeleni, začini - po ukusu

Čorba od pasulja

Crveni pasulj sadrži mnogo vitamina - vitamine iz grupe B i vitamin C. Ovaj pasulj okuplja polovinu Mendeljejevljeve tablice, kao i mnogo vlakana. Na taj način, pripremajući supu od crvenog pasulja, možete jesti ne samo ukusnu hranu, već i da telo napunite vitaminima. Ako postite ili ste pobornik vegetarijanske kuhinje, onda crveni pasulj treba da postoji u vašoj dijeti, jer je on komplektan izvor proteina. Za pripremu supe možete da koristite na samo suvi i svež pasulj, već i konzervisan. Eksperimantirajući sa različitim proizvodima, pasulj čorba sa povrćem će svakog puta biti unikatna.

Koraci pripreme

Znajući sve prednosti ove vitaminske čorbe, možete početi sa pripremom zdrave i ukusne čorbe od crvenog pasulja. Ako ste odlučili da skuvate čorbu od pasulja, onda unapred treba da ga potopite u vodu, idealno bi bilo oko 6-8 sati. Potopljeni pasulj prelijte vodom u odnosu 1 l vode na 300 g pasulja. Dodajte lovorov list, crni biber i ostavite da se kuva dok pasulj ne omekne.

U međuvremenu pripremite povrće. Ogulite i sitno iseckajte kormpir i drugo povrće. Ukoliko želite da čorba bude pikantnija, treba da izdrobite beli luk, a ako ne - prosto sitno iseckajte.

Kada se sve povrće iseče, treba da se izdinsta 5-10 minuta. Osnovna stvar jeste da ne zaboravite da promešate s vremena na vreme. Dodajte omiljene začina i so. Dodajte izdinstano povrće u gotov pasulj. Sipajte prethodno pripremljen bujon od povrća i malo limunovog soka. Kuvajte na slaboj vatri dok ne bude u potpunosti gotov pasulj.

Čorba od pasulja sa mesom

meso po vašem izboru - 400-500 g

voda - 4 l

pasulj (beli + šareni) - 1 šolja

krompir - 4 komada

šargarepe

luk

paradajz (što zreliji, to bolje) - 2 komada

začini i zelen

Čorbast pasulj

S obzirom da je ovaj recept za čorbast pasulj na bazi bujona sa mesom, sadržaj kalorija će se značajno povećati.

Potopljeni pasulj smanjuje vreme kuvanja i omogućava da se smanje oligosaharidi koji se nalaze u pasulju i dovode do stvaranja gasova.

Meso stavite u vodu i stavite ga na ringlu.

Ne zaboravite da uklonite penu koja se formira prilikom kuvanja.

Pasulj operite barem dva puta i dodajte ga u meso. Ostavite da vri oko sat vremena. Smanjite vatru, preterano kihtanje učiniće da bujon postane mutan i neukusan.

Igulite i secite krompir, dodajte ga u supu.

Napravite klasičnu zapršku sa lukom i šargarepom. Dok se povrće dinsta, izrendajte paradajz na krupno rende. Kada luk dobije lepu zlatkastu boju, dodajte sveže pripremljen paradajz sok. Promešajte i ostavite da se krčka jop nekoliko minuta.

Dodajte ih u šerpu u čorbu od pasulja. Dodajte vaše omiljene začine, probajte da li ima dovoljno soli i poklopite.

Pasulj supu ostavite da malo vri i dodajte isečenu zelen.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest