Ovih nekoliko vrsta školjki su nesumnjivo jedne od najukusnijih, koje mogu da se pronađu na evropskom tržištu.
Morska fina školjka (Ruditapes Decussatus)
Jedna od najukusnijih školjki. Skupa je zbog specifičnog ukusa, teksture i lakog rukovanja sa njom prilikom kuvanja. Ruditapes Decussatus ima predivnu aromu. Konzumira se kako sirova, tako i na žaru. Iako ove školjke treba upotrebiti sveže kupljene, mogu se čuvati i u frižideru nekoliko dana, umotane u vlažnu krpu. Dobro se kombinuju u jelima od pasulja, sa krompirom i pirinčem.
Crne skoljke (Bivalvia)

Veoma su ukusne i odlikuju se intenzivnim ukusom morskih plodova. Obično se kuvaju na pari i prikladno ih je poslužiti sa malo limuna ili belog vina. Ukusni su u piticama, dinstane sa krompirom ili graškom. One su delikates u regionu Galicije i obično se pripremaju sa noticom limuna i peršuna. Konzumiraju se kako u predjelaima, tako i za glavnim jelima. Velike su veličine, guste i mesnate. Kuvane sa šafranom (može biti samo prstohvat) neverovatno su ukusne, a šafran daje bujonu od školjki prelepu zlatno žutu nijansu.
Sen Žak školjke
Sen Žak školjke su jedno od omiljenih jela ljubitelja morskih plodova. Poreklom su iz Francuske, gde su ih u srednjem veku sluge Sen Žaka de Kompostela sakupljale da bi ih okačile na odeću. Na taj način su ih nazivali posetiocima ovog mesta. Danas su ove školjke veoma cenjen prehrambeni proizvod koji je prisutan u mnogim izvanrednim jelima.

Školjke Đavolji nokat (Navajas)
Ovo su malo čudnije školjke. Imaju izduženiji oblik, a po ukusu su bliske rapanu. Školjke đavolji nokat imaju meko i nežno meso. Po spoljašnjem izgledu, školjke liče na britvu. Mogu se koristiti smrznute, sveže. Najbolji način za njihovu pripremu je pečenje na žaru ili dinstanje sa belim lukom.
Aromatične školjke sa belim lukom i belim vinom
Potrebni sastojci:
Školjke - 24 komada
maslinovo ulje
luk
čen belog luka
lovorov list
suvo belo vino - 1/2 šolje
slatka aleva paprika
naseckan peršun
Način pripreme:
Školjke spremamo u šerpi sa mnogo vode i soli tako da se očiste od peska. Kada završimo, vadimo ih.
U odgovarajućem tiganju sa malo masnoće zapržavamo sitno naseckani beli luk i crni luk, kada počnu da dobijaju smeđu boju, dodajemo lovorov list, čašu belog vina i slatku alevu papriku. Ostavljamo da se krčka nekoliko minuta i dodajemo školjke. Ostavljamo ih da se kuvaju dok ne budu gotove. Na kraju peršunom posipamo gotovo jelo sa školjkama.
Ostrige (Ostras, Oysters)
Da biste otvorili ove ostrige, treba da ih držite u ruci sa krpom ida koristite posebnim nožićem. Najbolji način da ih konzumirate jeste da ih otvorite i da ih jedete sirove. Možete da dodate limun, belo vino ili votka.
Komentari