Kulinarska umetnosti predlaže mnoštvo delikatesa koji su uživanje za nepce i veoma su traženi od strane svih poštovaoca dobrog ukusa. Među njima posebno mesto zauzimaju namazi.
U najopštijem smislu to su predjela svih vrsta - gusti sosevi, ljutenica, smesa u obliku pirea i paste, zalogaji, salate, smese od povrća, orašastih plodova, začina i masnoća. Oni se često poslužuju kao prelivi i uključuju mlečne proizvode i lokalne začine karakteristične za određenu oblast ili državu.
Turski namazi bude interesovanje kod nas, s obzirom na to da su u našu kuhinju doneta mnoga turska jela i naše preferencije ukusa su veoma slične onima turskog naroda. Najukusniji i poželjniji turski namazi su sledeći.
Hajdari
Ovaj lagani namaz na bazi ceđenog mleka i belog luka, odgovarajuć za tople letnje dane, je tradicionalan za tursku kuhinju. Podseća na bugarski katak, ali u tursku varijantu su uključeni drugi začini kao što je sušena divlja nana, mirođija, aleva paprika i beli luk što daje pikantan ukus ovoj laganoj hrani.
Sastojci od kojih se mućka su:
Ceđeno kiselo mleko - 500 g
Kravlji sir - 150 g
Maslac - 50 g koji treba da se istopi na ringli
Suva divlja nana - 2 supene kašike
Mirođija - supena kašika
So - 1 kašičica
Aleva paprika - 1 kašičica
Beli luk - 3 čena
Svi sastojci se pomešaju i izmešaju, a aleva paprika se stavlja na kraju. Namaz je ukusan sa prepečenim kriškama ili tankim pogačama. Može da se iseče svež krastavac ili šargarepa na trake i da se umaće u namaz.
Muhlama
Ovaj namaz se kuva i zbog toga može da se koristi ne samo kao predjelo, nego i kao glavno jelo, garnirung sa salatom.
U velikom tiganju se istopi 50 g maslaca. U njega se dodaju 4 kašike kukuruznog brašna i proprži se 3-4 minute. U proprženo brašno se sipa 350 ml vode, 1/3 kašičice soli i ostavlja se da vri dok se ne zgusti.
Unapred se izrenda 150-200 g kačkavalja i on se stavlja u zgusnutu smesu tako što se mešako kako bi se pomešalo. Kačkavalj treba da se istopi i da se dobije homogena smesa.
Muhlama može da se konzumira kako topla, tako i hladna, u obe varijante ukus je unikatan. Može da se pospe cimetom kako je poslužuju u Turskoj, međutim, naši receptori ukusa će bolje ceniti čistu varijantu.
Čimen
Čimen je pikantan namaz za vegetarijance. Odgovarajuć je za senvdiče-zalogaje, sa dodatim maslinama, sirom ili u čistoj varijanti kao meze uz alkoholna pića.
Sastojci koji se mešaju u njemu su;
3-4 supene kašike pirea od paradajza
3-4 supene kašike pirea od paprika
12-13 čenova izgnječenog belog luka
100 g izmrvljenog sira
250 g fino mlevenih oraha
4 supene kašike malsinovog ulja ili ulja
1-2 supene kašike piskavice
So po ukusu
Prezle po želji kako bi postao gušći. Pomešani sastojci imaju konzistenciju paste koja se maže na krišku.
Komentari