Kulinarska umetnosti predlaže mnoštvo delikatesa koji su uživanje za nepce i veoma su traženi od strane svih poštovaoca dobrog ukusa. Među njima posebno mesto zauzimaju namazi.
U najopštijem smislu to su predjela svih vrsta - gusti sosevi, ljutenica, smesa u obliku pirea i paste, zalogaji, salate, smese od povrća, orašastih plodova, začina i masnoća. Oni se često poslužuju kao prelivi i uključuju mlečne proizvode i lokalne začine karakteristične za određenu oblast ili državu.
Turski namazi bude interesovanje kod nas, s obzirom na to da su u našu kuhinju doneta mnoga turska jela i naše preferencije ukusa su veoma slične onima turskog naroda. Najukusniji i najpoželjniji turski namazi su sledeći.
Hajdari

Hajdari je lagani namaz na bazi ceđenog mleka i belog luka, odgovarajuć za tople letnje dane, je tradicionalan za tursku kuhinju. Podseća na bugarski katak, ali u tursku varijantu su uključeni drugi začini kao što je sušena divlja nana, mirođija, aleva paprika i beli luk što daje pikantan ukus ovoj laganoj hrani.
Sastojci od kojih se mućka su:
Ceđeno kiselo mleko - 500 g
Kravlji sir - 150 g
Maslac - 50 g koji treba da se istopi na ringli
Suva divlja nana - 2 supene kašike
Mirođija - supena kašika
So - 1 kašičica
Aleva paprika - 1 kašičica
Beli luk - 3 čena
Svi sastojci se pomešaju i promešaju, a aleva paprika se stavlja na kraju. Namaz je ukusan sa prepečenim kriškama ili tankim pogačama. Može da se iseče svež krastavac ili šargarepa na trake i da se umaće u namaz.
Muhlama

Ovaj namaz se kuva i zbog toga može da se koristi ne samo kao predjelo, nego i kao glavno jelo, garnirung sa salatom.
U velikom tiganju se istopi 50 g maslaca. U njega se dodaju 4 kašike kukuruznog brašna i proprži se 3-4 minute. U proprženo brašno se sipa 350 ml vode, 1/3 kašičice soli i ostavlja se da vri dok se ne zgusti.
Unapred se izrenda 150-200 g kačkavalja i on se stavlja u zgusnutu smesu tako što se meša, kako bi se pomešalo. Kačkavalj treba da se istopi i da se dobije homogena smesa.
Muhlama može da se konzumira kako topla, tako i hladna, u obe varijante ukus je unikatan. Može da se pospe cimetom kako je poslužuju u Turskoj, međutim, naši receptori ukusa će bolje ceniti čistu varijantu.
Čimen

Čimen je pikantan namaz za vegetarijance. Odgovarajuć je za senvdiče-zalogaje, sa dodatim maslinama, sirom ili u čistoj varijanti kao meze uz alkoholna pića.
Sastojci koji se mešaju u njemu su;
3-4 supene kašike pirea od paradajza
3-4 supene kašike pirea od paprika
12-13 čenova izgnječenog belog luka
100 g izmrvljenog sira
250 g fino mlevenih oraha
4 supene kašike malsinovog ulja ili ulja
1-2 supene kašike piskavice
So po ukusu
Prezle po želji kako bi postao gušći. Pomešani sastojci imaju konzistenciju paste koja se maže na krišku.
Pogledajte takođe kako da pripremite turski namaz od patlidžana Baba Ganuš ili omiljenu tursku salatu Kasar.
Komentari