Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Najukusniji turski namazi

Najukusniji turski namazi

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3924
Лещени кюфтенца
Fotografija: ozanerdogan83 / pixabay.com

Kulinarska umetnosti predlaže mnoštvo delikatesa koji su uživanje za nepce i veoma su traženi od strane svih poštovaoca dobrog ukusa. Među njima posebno mesto zauzimaju namazi.

U najopštijem smislu to su predjela svih vrsta - gusti sosevi, ljutenica, smesa u obliku pirea i paste, zalogaji, salate, smese od povrća, orašastih plodova, začina i masnoća. Oni se često poslužuju kao prelivi i uključuju mlečne proizvode i lokalne začine karakteristične za određenu oblast ili državu.

Turski namazi bude interesovanje kod nas, s obzirom na to da su u našu kuhinju doneta mnoga turska jela i naše preferencije ukusa su veoma slične onima turskog naroda. Najukusniji i poželjniji turski namazi su sledeći.

Hajdari

Турско хайдари

Ovaj lagani namaz na bazi ceđenog mleka i belog luka, odgovarajuć za tople letnje dane, je tradicionalan za tursku kuhinju. Podseća na bugarski katak, ali u tursku varijantu su uključeni drugi začini kao što je sušena divlja nana, mirođija, aleva paprika i beli luk što daje pikantan ukus ovoj laganoj hrani.

Sastojci od kojih se mućka su:

Ceđeno kiselo mleko - 500 g

Kravlji sir - 150 g

Maslac - 50 g koji treba da se istopi na ringli

Suva divlja nana - 2 supene kašike

Mirođija - supena kašika

So - 1 kašičica

Aleva paprika - 1 kašičica

Beli luk - 3 čena

Svi sastojci se pomešaju i izmešaju, a aleva paprika se stavlja na kraju. Namaz je ukusan sa prepečenim kriškama ili tankim pogačama. Može da se iseče svež krastavac ili šargarepa na trake i da se umaće u namaz.

Muhlama

Мухлама
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Ovaj namaz se kuva i zbog toga može da se koristi ne samo kao predjelo, nego i kao glavno jelo, garnirung sa salatom.

U velikom tiganju se istopi 50 g maslaca. U njega se dodaju 4 kašike kukuruznog brašna i proprži se 3-4 minute. U proprženo brašno se sipa 350 ml vode, 1/3 kašičice soli i ostavlja se da vri dok se ne zgusti.

Unapred se izrenda 150-200 g kačkavalja i on se stavlja u zgusnutu smesu tako što se mešako kako bi se pomešalo. Kačkavalj treba da se istopi i da se dobije homogena smesa.

Muhlama može da se konzumira kako topla, tako i hladna, u obe varijante ukus je unikatan. Može da se pospe cimetom kako je poslužuju u Turskoj, međutim, naši receptori ukusa će bolje ceniti čistu varijantu.

Čimen

Дип със сирене и домати

Čimen je pikantan namaz za vegetarijance. Odgovarajuć je za senvdiče-zalogaje, sa dodatim maslinama, sirom ili u čistoj varijanti kao meze uz alkoholna pića.

Sastojci koji se mešaju u njemu su;

3-4 supene kašike pirea od paradajza

3-4 supene kašike pirea od paprika

12-13 čenova izgnječenog belog luka

100 g izmrvljenog sira

250 g fino mlevenih oraha

4 supene kašike malsinovog ulja ili ulja

1-2 supene kašike piskavice

So po ukusu

Prezle po želji kako bi postao gušći. Pomešani sastojci imaju konzistenciju paste koja se maže na krišku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest