Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene koristi i štete od pimenta

Zdravstvene koristi i štete od pimenta

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2461
Začin piment

Dobijen od nezrelih plodova biljke Pimenta dioica, začin piment godinama koristi svaka domaćica koja poštuje sebe. Ovaj, takoyvani biber, koji dolazi sa Jamajke, uživa široku popularnost i upotrebu. Ulazi u brojne recepte za jela sa mesom i ribom.

Piment začin male veličine, oštrog ukusa i specifične arome. Obožavaoci ga definišu kao složenu mešavinu muškatnog oraščića, cimeta i karanfilića. Najveći proizvođač je njegova zemlja porekla - Jamajka. Plodovi biljke beru se još zeleni i dobro se osuše. Svaki plod sadrži jedno seme.

Pored kulinarskih dela u kojima se koristi, piment se dodaje jelima zbog svojih svojstava da poboljšava varenje i povećava apetit. Koristi se i za lečenje – ublažava stomačne smetnje i bolove.

Svoje sposobnosti da ublaži neke zdravstvene probleme duguje nekristalisanim šećerima, masnim materijama, ligninu, taninu, smolama, isparljivom ulju i dr.

Piment takođe ublažavaj grčeve i gasove, zahvaljujući blagotvornom delovanju na gastrointestinalni trakt. Zanimljiva je i upotreba za smirivanje i ublažavanje zubobolje, osvežavanje daha i smanjenje bakterija u usnoj duplji.

Piment

Zeleni čaj sa pimentom se preporučuje za gubitak težine. Veruje se da čaj od pimenta pomaže u sprečavanju nagomilavanja masti.

Osim samostalno, piment se koristi i u kombinaciji sa crnim biberom, celerom, crnim lukom, lovorovim listom, belim lukom i karanfilićem. Pored začinjavanja mesa, često se koristi u supama, za kiseljenje, za začinjanje raznih slatkiša, medenjaka, kuvanog vina, punča itd.

Takođe je nezaobilazan konzervans u turšijama, kao i u izradi kobasica. Njegovo drvo se koristi za dimljenje mesa, posebno na Jamajci. Pre hiljada godina, drevno stanovništvo koristilo je začine za balzamovanje tela važnih ljudi.

Pored korisnih svojstava, piment ima i negativna svojstva. Velike doze mogu dovesti do mučnine, povraćanja i alergija. Zbog toga ga treba koristiti oprezno.

Dobro je stavljati male količine pimenta, kako u jela, tako i u lekovite recepte. Piment ne smeju da jedu trudnice i dojilje, kao i osobe sa hroničnim oboljenjima digestivnog trakta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest