Dobijen od nezrelih plodova biljke Pimenta dioica, začin piment godinama koristi svaka domaćica koja poštuje sebe. Ovaj, takoyvani biber, koji dolazi sa Jamajke, uživa široku popularnost i upotrebu. Ulazi u brojne recepte za jela sa mesom i ribom.
Piment začin male veličine, oštrog ukusa i specifične arome. Obožavaoci ga definišu kao složenu mešavinu muškatnog oraščića, cimeta i karanfilića. Najveći proizvođač je njegova zemlja porekla - Jamajka. Plodovi biljke beru se još zeleni i dobro se osuše. Svaki plod sadrži jedno seme.
Pored kulinarskih dela u kojima se koristi, piment se dodaje jelima zbog svojih svojstava da poboljšava varenje i povećava apetit. Koristi se i za lečenje – ublažava stomačne smetnje i bolove.
Svoje sposobnosti da ublaži neke zdravstvene probleme duguje nekristalisanim šećerima, masnim materijama, ligninu, taninu, smolama, isparljivom ulju i dr.
Piment takođe ublažavaj grčeve i gasove, zahvaljujući blagotvornom delovanju na gastrointestinalni trakt. Zanimljiva je i upotreba za smirivanje i ublažavanje zubobolje, osvežavanje daha i smanjenje bakterija u usnoj duplji.
Zeleni čaj sa pimentom se preporučuje za gubitak težine. Veruje se da čaj od pimenta pomaže u sprečavanju nagomilavanja masti.
Osim samostalno, piment se koristi i u kombinaciji sa crnim biberom, celerom, crnim lukom, lovorovim listom, belim lukom i karanfilićem. Pored začinjavanja mesa, često se koristi u supama, za kiseljenje, za začinjanje raznih slatkiša, medenjaka, kuvanog vina, punča itd.
Takođe je nezaobilazan konzervans u turšijama, kao i u izradi kobasica. Njegovo drvo se koristi za dimljenje mesa, posebno na Jamajci. Pre hiljada godina, drevno stanovništvo koristilo je začine za balzamovanje tela važnih ljudi.
Pored korisnih svojstava, piment ima i negativna svojstva. Velike doze mogu dovesti do mučnine, povraćanja i alergija. Zbog toga ga treba koristiti oprezno.
Dobro je stavljati male količine pimenta, kako u jela, tako i u lekovite recepte. Piment ne smeju da jedu trudnice i dojilje, kao i osobe sa hroničnim oboljenjima digestivnog trakta.
Komentari