Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koristi i štete od pirinča

Koristi i štete od pirinča

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2039
Koristi i štete od pirinča

Pirinač je nezamenjivi deo azijske kuhinje, ali ništa manje nisu popularna ni specifična evropska jela napravljena od pirinča, poput španske paelje ili italijanskog rižota.

U stvari, pirinač se konzumira u celom svetu i posle pšenice i kukuruza je treći najrasprostranjeniji usev što se tiče žitarica.

A pošto imamo i veliki broj ljubitelja piletine sa pirinčem, konzumacija pirinča za naše ljude je svakodnevna. Zbog toga moramo biti svesni šta stavljamo u usta - da li je redovno konzumiranje pirinča korisno, koja vrsta pirinča je najkorisnija i postoji li potencijalna šteta od pirinča?

Zato ćemo vam ovde navesti koristi i štete od konzumiranja pirinča.

Prednosti konzumiranja pirinča

Koristi od pirinča

Kada se konzumira umereno (najviše oko 1 šaka pirinča dnevno), pirinač bi vas zaštitio od debljanja, jer će vam dati dovoljnu energiju. Ovo je dobro poznata činjenica za sve sportiste koji pažljivo prate kada i šta jedu. Iz tog razloga se sve više veruje da je dobro pre i posle treninga jesti već popularni keks od pirinča.

Konzumacija pirinča reguliše naš metabolizam i izuzetno dobro deluje kod dijareje. Posebno je koristan kod stomačnih poremećaja unos vode u kojoj se kuvao pirinač. Takođe ga preporučuju mnogi nutricionisti u slučaju da želite da smršate. Drugim rečima - umesto jutarnje kafe, pripremite vodu od pirinča. Daće vam energiju i nećete dugo osećati glad.

Pirinač snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka. Naučno dokazana činjenica!

Na kraju, ali ne i najmanje važno, konzumiranje pirinča pomoglo bi vam u podmlađivanju kože, jer je to prirodni lek protiv preranog starenja.

Pažnja! U svim navedenim slučajevima važno je napomenuti da je potrošnja pirinča dobra kada se jednostavno kuva, a ne prži, dinsta itd.

Štete od konzumiranja pirinča

Štetnost pirinča

Jedina šteta na koju vredi podsetiti je preterana konzumacija pirinča. Ova žitarica ima visok glikemijski indeks i treba je uzimati u minimalnim količinama za osobe koje pate od dijabetesa.

Takođe je prikladno navesti da se ovo posebno odnosi na rafinirani beli pirinač. Umesto njega, međutim, možete nabaviti i nerafinisani beli pirinač i smeđi pirinač, crni, pa čak i divlji pirinač. Vredi, verujte nam!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest