Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajne meke teletine

Tajne meke teletine

Nina NordNina Nord
Džedaj
11716
file

Teleće meso može biti jako meko i ukusno, ako poštujete određena pravila pri spremanju. Da dinstana teletina bude još ukusnija, pre njene pripreme, uvaljajte u brašno i pržite dok meso ne porumeni.

Kada se meso isprži, zajedno sa masnoćom od prženja ga prebacite u šerpu, polijte sa malo bujona ili tople vode i prodinstajte na tihoj vatri.

Dok se meso dinsta, okrenite ga nekoliko puta ili prodrmajte šerpu, kako meso ne bi zagorelo. Sipajte toplu vodu, ako bude bilo potrebe.

Kada meso već bude gotovo, sos od dinstanja ocedite i njime prelijte meso pri serviranju.

meso

Za dinstanje meso može biti i sa tetivama, nije obavezno da bude samo file. Dinstanje će svakako omekšati mišićno tkivo i meso će biti meko.

Kada meso omekša, sklonite ga sa vatre, jer ako se dugo dinsta, mesto se može prekivati i ukus mu se menja.

Teletinu možete dinstati i celu, nije neophodno da se seče na komade. Najbolje se dinsta komad težine oko 2 kilograma.

Pečena teletina takođe može biti veoma ukusna, ali samo u slučaju ako se koristi meso visokog kvaliteta, a najbolje bi bilo da to bude file. Meso ne bi trebalo da bude masno. Poželjno je da pre pečenja meso marinirate sa smesom od sirćeta, medom i začinima.

Da bi se komad teletine težine oko 2 kilograma ispekao, potrebno je oko dva sata pečenja u rerni. Da bi meso bilo meko, prvo ga drvenim čekićem izlupajte, posolite, posipajte preko malo brašna, propržite ga sa svih strana dok ne porumeni.

Stavite ga u tepsiju odgovarajuće veličine, prelijte mašću koja se napravila tokom prženja i pecite, tako da meso stalno prelivate masnoćom od pečenja. Po potrebi, možete dodati i vodu.

Meso je gotovo, ako kad ga probodete višuljkom ili nožem i iz njega izlazi bezbojni saft.

Za bujone koristite kosti od telećeg mesa, a za dinstanje - grudi i plećku, za supe i čorbe - kolenicu. Za pečenje su najbolji komadi od zadnjeg buta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest