Sveže meso ima specifične karakteristike, koje bi trebalo da identifikujete pre nego što date novac u prodavnici. Na površini svežeg mesa nalazi se vrlo blago osušena kora bledo ružičaste boje.
Kada pritisnete sveže meso prstom, rupa od pritiska brzo nestaje i meso se vraća u prvobitni oblik. Prilikom dodirivanja svežeg mesa, dlan ostaje suv.
Gde se meso iseče, ne lepi se za ruke. Meso iz kojeg curi sok prilikom sečenja je ili upravo odmrznuto ili jednostavno nije sveže.
Masnoća svežeg mesa je mekana, jednolične kremaste boje koja može da varira do crvenkasto-bele. Žuta masnoća je siguran znak da meso nije sveže.
Sveže meso se takođe odlikuje činjenicom da su mišići i tetive čvrsto pričvršćeni za kost. Miris mesa je specifičan, ali nije neprijatan.

Karakteristična boja za svežu govedinu je crvena, za teletinu – ružičasto-siva, za ovčetinu – smeđe-crvenkasta, za svinjetinu – belo-ružičasta.
Miris različitih vrsta mesa je takođe odrednica njegove svežine. Miris se određuje na sobnoj temperaturi nakon laganog reza nožem.
Miris sirove govedine i teletine je specifičan, ali veoma slab. Kada se ovo meso kuva, miris je jak, prijatan i veoma izražen.
Sirova svinjetina je gotovo bez mirisa, dok kuvana svinjetina ima delikatan i prijatan miris. Specifičan miris ovčetine podseća na amonijak, a kuvana ovčeta miriše intenzivnije od kuvane teletine ili govedine.
Meso previše starih ovnova ima neprijatan miris koji se oseća prilikom kuvanja. Govedina koja je dugo skladištena dobija specifičan miris starog mesa. Smrznuto meso nema miris.
Takođe pogledajte koji je rok trajanja zamrznutog mesa i saznajte kako se pravilno kuva meso i koje su glavne greške prilikom pečenja mesa. Takođe saznajte koliko dugo meso traje u frižideru.
Komentari