Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Ishrana nakon operacije debelog creva

Ishrana nakon operacije debelog creva

DesislavaDesislava
Početnik
671
Ishrana nakon operacije debelog creva

Dijeta nakon operacije deblog creva je ključna za vas i treba da je se striktno pridržavate. Nepravilna ishrana vam može škoditi i usporiti proces ozdravljenja. Postoje i različite vrste operacije kao i razlozi za ovakav tip operacije, pa tretirani deo može znatno utcati na vašu sposobnost da se hranite, kao i da utiče na vaš režim ishrane.

Nakon takve operacije je potrebno d au potpunosti promenite režim ishrane, pa će verovatno biti potrebno da određene namirnice izbegavate do kraja života. Obavezno je da se konsultujete sa doktorom specijalistom i nutricionistom, koji će osmisliti vašu dijetu sa namirnicama koje ćete unositi nakon operacije.

Često je da nakon operacije debelog creva ponovna ishrana može početi nakon 4. dana nakon operacije, jer tada crevo ima dovoljno vremena da se oporavi. Kada počnete da jedete, prvo ćete početi sa bujonima i sokovima, kao i sa namirnicama koje su lakše za varenje.

Može se desiti da bi trebalo da privremeno ograničite konzumaciju određenih namirnica: sirovo povrće, koru i kožicu voća, zrna bogata vlaknima, pasulj, grašak, slatkiše, kao i masna i pržena hrana.

Pojedine namrnice mogu smanjiti miris i tečnost tokom pražnjenja, a to su kiselo mleko, sok od brusnice, lepljivi pirinač, pire od jabuka i banane. Dijeta treba da bude osmiljena tako da sadrži materije, čoiji će unos dti vremena debelom crevu da se izleči.

Vaš dijetolog bi trebalo da vam pomogne, jer nisu sve namirnice sa niskim sadržajem vlakana korisne. Verovatno će biti potrebno da koristite dodatke ishrani, jer nećete moći da vašem organizmu obezbedite sve hranljive materije koje su mu potrebne.

Dijeta može uključivati: keks, đevreke, namirnice od žitarica, makarone i beli hleb.

Što se tiče voća i voćnih sokova, dozvoljeni su: pire od jabuke, kajsije, banane, dinja, grožđe, breskve, lubenica, a izuzetak je plava šljiva. Poželjno je da se izbegava sušeno voće.

Kada je povrće u pitanju, izbegavajte sirovo povrće i ono što izaziva gasove - brokoli, karfiol, kupus, prokelj. Pijte sokove od povrća i jedite dobro skuvan krompir bez kožice, kuvano ili ispasirano povrće poput cvekle, paprike, šargarepe, krastavci, patlidžan, boranija, pečurke i tikvice.

Od belančevina je poželjno da konzumirate kuvana mesa, bez masnoće, tako da ih marinirate u soli, soji, sirćetu ili citrusnom voću. Riba je takođe dozvoljena, kao i jaja, a obavezno izbegavajte pasulj, grašak i sočivo, kao i sve vrste semenki i orašastih plodova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest