Ne može svaka zaposlena žena da priušti sebi dodatno vreme kako bi, kada se vrati s posla, u večernjim satima, spremala večeru za sebe i svoju porodicu. Budući da su posvećene svojim karijerama, dame nemaju želju da se mnogo zadržavaju u kuhinji. Nekad vas čak iznenade i gosti, pa vam i to može zadati suvišne glavobolje oko toga šta spremiti.
Ali za glavoboljom nema potrebe, jer, na svu sreću, postoje recepti za jela koje ćete moći da spremite i zatvorenih očiju. Još ako ih obogatite određenim sastojcima i ukrasite omiljenim začinima, sigurno ćete udovoljiti i najzahtevnijima.
Predstavljamo vam nekoliko brzih, lakih i više nego ukusnih recepata, uz koje ćete nakon dugog radnog dana utoliti glad vama dragih ljudi. Sva jela koja ćemo predložiti su za 4 osobe, ne spremaju se više od 15-20 minuta i ne iziskuju posebna kulinarska umeća.
Krompir sa slaninom i sirom
Isecite 6 većih krompira na pola, pa ih stavite da se kuvaju nekih 15-20 minuta, dok ne omekšaju. Dobro ih ocedite, pa ih u plićoj tepsiji poređajte tako da unutrašnjost svake polovine krompira bude okrenuta nagore i preko njih stavite 250 g mekog sira (kamamber, bri ili neki drugi). Stavite na gril da se peče na srednjoj temperaturi 3-5 minuta, dok ne porumene. Posipajte ih sitno iseckanom šunkom i kiselim krastavčičima i tako ih poslužite.
Engleski miš-maš
Da bi spremili ovo aristokratsko, a ipak lako jelo, potrebno vam je 800 g iseckanog povrća – najbolje je da koristite neku zamrznutu mešavinu po vašem izboru. Propržite mešavinu sa kašikom ulja, 1 kašičicom kumina i tucanom ljutom paprikom. Povremeno mešajte, dok povrće ne omekša, pa mu dodajte dimljenu kobasicu, ako imate meso koje vam je ostalo ili bilo kakvo drugo meso. Kad je jelo gotovo, preko stavite 2 komada isprženih jaja i poslužite.
Špagete sa piletinom
Skuvajte pakovanje špageta prema navedenom uputstvu na kutiji, ocedite i prelijte ih sa 2-3 kašike ulja.
U tiganju zagrejte 1 kašiku masti, pa na njoj propržite pileće grudi ( prethodno kuvane ili pečene i iseckane na komadiće), 3 komada šargarepe ( isečene na kolutiće ili tračice). Dodajte 2 kašike meda, 1 kašilku soja sosa i sok od 2 manja limuna. Ostavite da se krčka još 30 sekundi i i u tiganj isipajte špagete i 3 kašike pečenog susama. Dobro promešajte, posipajte listićima peršuna i poslužite.
Sendviči sa pršutom i gaudom
Ko kaže da sendviči ne mogu biti dobra večera. Iznenadite bližnje ovim neverovatno lakim receptom. Sve što je potrebno je da imate dobar hleb, može i francuski hleb ili zemička, i isečete na jednake kriške.
Namažite ih sa malo maslaca, stavite parče pršute i preko gaudu. Na kraju možete iseći i dodati pečurke, najbolje one iz tegle. Posipajte majčinom dušicom i stavite da se peku. Poslužite ih uz paradajz salatu sa maslinovim uljem i bosiljkom.
Komentari