Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Pravilno kuvanje pirinča

Pravilno kuvanje pirinča

AdminAdmin
Glavni urednik
24335
Beli pirinač

Pirinač je stalni sastojak u kuhinjama raznih naroda. U većini slučajeva on se samo kuva. Kako bi pravilno skuvali pirinač, potrebno vam je određena količina pirinač, dupla količina vode na količinu pirinča, so i šerpa sa poklopcem koji se dobro zatvara.

Postoje razne vrste pirinča, koje pri kuvanju imaju različitu konzistenciju. Pirinač spremljen po klasičnom receptu može biti i samostalno jelo ili sporedni sastojak nekog složenijeg recepta.

Pirinač dobro operite, dok voda koja ostaje posle njega ne bude u potpunosti bistra. Mutna voda je znak da pirinač sadrži mnogo skroba, što čini da se on lepi pri kuvanju.

Kada vam voda proključa, dodajte so, isipajte pirinač i poklopite. Nikako nemojte dizati poklopac i mešati pirinač. Neka se kuva 5 minuta na jakoj vatri.

Zatim smanjite temperaturu i kuvajte još 2 minuta. Zadnjih dva minuta pirinač treba da se kuva na tihoj vatri, pa nakon toga isključite ringlu.

Gnezdo od pirinča

Šerpu ostavite još 10 minuta na ringli i nemojte sklanjati poklopac. Kad prođe 10 minuta, sklonite poklopac i videćete skuvan pirinač, kome je svako zrno odvojeno.

Još jedna prednost ovog načina kuvanja pirinča je to što pirinač ne zagoreva, pa samim tim i nećete imati dodatnog posla da uklanjate zagorelo.

Poslužite pirinač sa sosom od pečenog mesa koji ste začinili po želji i kome ste dodali sitno iseckane zelene začine.

Možete pripremiti sos za pirinač tako što ćete sitno iseckati pileće meso i propržiti ga, pa zatim dodati luk i paradajz pire i ostaviti da se krčka dok meso ne omekša.

Svakako, ne treba zanemariti i klasične recepte kao što su pile sa pirinčem, punjene paprike sa pirinčem, spanać sa pirinčem, punjeno pile sa pirinčem, svinjetina sa pirinčem, pirinač sa pečurkama, mleko sa pirinčem, složenac od pirinča, paelja i mnoge druge. Evo i nekih fantastičnih recepata sa pirinčem sa Bonapeti.rs.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest