Kako pica može da bude posna, da nema sir i kačkavalj ili pak komadiće ukusne šunke?
Italijani takvu picu opisuju kao pogaču sa maslinovim uljem, biljkama i povrćem. Tako da je posna pica norma, a ne izuzetak, a sir je prosto ukusni dodatak koji može da bude izbačen za vreme Uskršnjeg ili drugog posta.
Možda vam je već dobro poznat i već ste probali ukus kore za picu od karfiola? slična može da se napravi sa brokolijem, cveklom ili pak kukuruznim brašnom koje je dobra alternativa klasične pice.
I tako, ako već nemate strpljenja da otkrijete tajnu recepta za picu tokom posta, pripremili smo vam tačne recepte.
Umesite posno testo, uzmite omiljeno povrće, origano i napravite ovu zdravu picu.
Posno testo za picu bez kvasca
Za testo:
brašno - 400 g
gazirana voda - 200 ml
biljno ulje - 3 supene kašike
so - po ukusu
za nadev:
paprike - 1 komad
marinirane paprike - 9 komada
čer paradajz - 6 komada
luk - 0.5 komada
biljno ulje - 4 supene kašike
beli luk - 4 čena
suvi origano, morska so, biber, čili - po ukusu
Posno testo za picu bez kvasca, naravno, ima drugačiji ukus od klasičnog, ali generalno takođe je veoma ukusno. Odgovara osnovnim zahtevim za testo za picu - pravi hrskave mehuriće i omogućavam da napravimo tanku picu koja međutim ne visi pod težinom nadeva. Ovo testo će nas spasiti uvek u slučajevima kada smo obećali domaću picu i odjednom shvatamo da nemamo kvasac.
Zapravo sve što zamenjujemo kao deo testa. umesto obične, dodajemo gaziranu vodu. I ipak je jasno da neće iti narastanja, što znači da jedna pica iziskuje malo više brašna i vode.
Kombinujemo sve sastojke i od njih mesimo glatko testo. Ukoliko je potrebno, dodajemo brašno- Uvijamo testo u najlonsku foliju i ostavljamo ga da se odmori na otprilike pola sata.
Dok se testo za posnu picu odmara, zaista je moguće da se naprave sastojci za nadev.
Isecite papriku, paradajze i luk na tanke kolutove. Marinirajte ih u maloj količini biljnog ula. Presujte beli luk u malo ulja, ovom smesom ćemo namazati picu.
Posno testo za picu bez kvasca razvijamo tanko oklagijom na papiru za pečenje, lagano podvijamo krajeve kao bord. Podmazujemo koru uljem sa belim lukom i posipamo origanom i morskomsolju po ukusu. Ređamo ostale sastojke odozgo, tepsiju stavljamo u prethodno zagrejanu rernu na 250°C dok borde sa strane ne postane braon boje.
Posno testo za picu sa kvascem
voda (topla) - 200 ml
pšenično brašno - 330 g
maslinovo ulje - 2 supena kašike
suvi kvasac - 7 g
so - 1/2 šolje
šećer - 2 kašičice
Izmešajte suvi kvasac i šećer u toploj vodi, pokrijte i ostavite na toplom na 10 minuta dok se ne aktivira. Pomešajte brašno sa solju, napravite udubljenje i sipajte napravljenu smesu od kvasca. Počnite da mesite testo: odmah nakon što brašno upije celu tečnost, dodajte maslinovo ulje. testo oblikovano u loptu pokrijte i ostavite na toplom na 30 minuta.
Ideje za ukusne posne nadeve za picu
Pica Marinara
Marinara je napuljska pica napravljena sa prostim i ukusnim paradajz sosem, koji se servira i sa drugim jelima.
posno testo za picu - 250 g
paradajz sok - 340 ml
beli luk - 3-4 čena
belo sirće - 1 supena kašika
šećer - 1-2 supene kašike
so po ukusu
suvi bosiljak - 0.5 kašičice
suvi origano - 0.5 kašičice
maslinovo ulje - 2 supene kašike
Pica sa lososom
Pisa sa lososom je sjajno jelo za dane tokom posta koji nisu strogi. Potrebno je:
testo za picu - 125 g
losos - 100 g
sos paradajz - 4 supene kašike
rukola - 2 g
masline - 10 komada
biljno ulje - po ukusu
beli luk - po ukusu
Vegan pica
Pripremite sve potrebne sastojke za vašu vegansku picu. Operite povrće, osušite papirnim ubrusima. Testo za posno testo za picu.
testo za picu bez kvasca - 500 g
tikvice - 1 komad
crveni luk - 50 g
paradajz - 50 g
paprike - 100 g
pečurke - 100 g
masline - 100 g
beli luk - 1 čen
sos paradajz - 4 supene kašike
belo sirće - 1 supena kašika
ulje ili maslinovo ulje - 2 supene kašike
soja sos - po ukusu
so i crni biber - po ukusus
Posni nadev od pečuraka za picu
lisičarke - 200 g
luk - 80 g
ulje - 3 supene kašike
so - po ukusu
Pogledajte još koja je savršena pica prema naučnicima ili kako da napravimo picu sa korom od krompira.
Komentari