bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Hrana, dozvoljena kod napada žuči

Hrana, dozvoljena kod napada žuči

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1473
Napad žući

Kod problema sa žuči, ishrana je bitan deo lečenja. Operacija kojom se uklanja žučna kesa je sve češća i razlozi leže u "sedećem" načinom života koji vodimo, masnoj hrani koju jedemo i unosu manje voća.

Poseban režim ishrane kod bolesne žuči je obavezan - bez obzira na to da li imate problema, ili je uklonjena. Neke grupe hrane treba da zaboravite na određeno vreme, da ne bi sebi nanosili još više bolova i zdravstvenih problema.

Napad žuči je zaista bolna - neprijatno osećanje se definiše kao jak grč na desnoj strani ispod rebara. Obično se ovaj bol širi na vrat ili ramena i, nažalost, često je praćen povraćanjem i povišenom temperaturom.

Sličan napad je najčešće prouzrokovan neadekvatnom ishranom. Kod bolesne žuči strogo su zabranjene masti i masno meso, neophodno je izbegavati jaja, kupus, spanać, kafu. Režim je prilično težak, posebno za gurmane, ali ako želite da ublažite svoje stanje, strogo se držite ovog režima.

Pileći bataci

Ne bi trebalo konzumirati prženu hranu, neke vrste začina - ren, peršun, senf i celer; povrća nepovoljo za ovo stanje čine pečurke, pasulj i sočivo, grašak, plavi patlidžan, luk, beli luk, praziluk, grašak i, poslednje ali ne i najmanje, svakakva hrana od testa koja sadrži kvasac.

Dozvoljeno je posnije meso poput piletine i ribe, povremeno belance iz jajeta, mlečni proizvodi (sir, surutka, mleko), krem supe, različite vrste voća, pšenični hleb, makarone, dvopek, paradajz, salate, krastavci, krompir, cvekla. Pijte dosta tečnosti - razne voćne sokove, ceđene sokove, dosta vode, biljne čajeve.

Niste osuđeni da pratite ovu dijetu zauvek. Dobro je da sebe ograničavate 3 do 5 meseca, a onda postepeno i polako pređite na raznovrsnu hranu, a kao poslednje koje ćete dodati ostavite spanać, pasulj, gazirana pića, kafu i alkohol.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest