bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Da napravimo domaću slatku pavlaku

Da napravimo domaću slatku pavlaku

Jana G.Jana G.
Početnik
1595
Torta sa pavlakom

Pavlaka je jedna on najkaloričnijih i hranljivih mlečnih prerađevina. Ona se spremala vekovima, a način pravljenja bio je jedini mogući u prošlosti - sa ohlađenog mleka se skidao kajmak i ostavljao da odstoji na hladnom mestu.

Tako se jedno vreme dobijala pavlaka. Danas se pavlaka sprema na različite načine, a može da se napravi čak i u domaćim uslovima. Slatka pavlika se razlikuje od obične po tome što se u nju prethodno dodaje malo šećera.

Najlakši način za pripremu pavlake u domaćim uslovima je da pratite drevni princip. Međutim, trebaće vam punomasno mleko.

Ono te treba da je pasterizovano niti kuvano. Od mleka se skida kajmak koji treba da je dosta gust. Nakon toga odstoji na hladnom nekoliko dana i pavlaka je gotova.

Pavlaka može da se dobije i od pasterizovanog kajmaka. On se zagreje do 20 stepeni na tihoj vatri. Nakon toga u kajmak se doda sasvim malo kiselog mleka.

Pavlaka

Tokom prva tri sata treba da mešate pavlaku tri puta, nakon čega se ostavi da se ukiseli na miru. Nakon što se pavlaka ukiseli konačno, ona se meša dobro i hladi do 8 stepeni, nakon čega se ostavi 30 sati da sazri u porcelanskoj posudi. Nakon toga dodaje se malo šećera.

Pavlaka nije samo hranljiva već i veoma korisna. Sadrži korisne masnoće, a isto tako i vitamine koji imaju efekat ojačavanja organizma.

Pavlaka sadrži vitamine A, D, E, B1, B2. PP i vitamin C. Masnoće iz pavlake se lako absorbuju u organizam u poređenju s masnoćama iz drugih namirnica.

Slatka pavlaka se priprema i bez sazrevanja. Za tu svrhu ohlađeni kajmak se pomeša s malo limunske kiseline i želatinom nabubrelim u vodi. Sve se pomeša dok se na zgusne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest