Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Da napravimo domaću slaninu

Da napravimo domaću slaninu

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
153
Da napravimo domaću slaninu

Dolaskom zime osim tradicionalnih turšija, kiselog kupusa, većina Bugara priprema slaninu za hladne dane i uprkos tome što se neprestano tvrdi da je ona štetna i izuzetno kalorična, to očigledno ne plaši ljude.

Ali da bismo mogli da jedemo slaninu, treba da znamo kako da je spremimo - nije uvek to što se prodaje dobro i ukoliko imamo mogućnost, najlepše je da je napravimo u domaćim uslovima.

I koliko god da se odbacuje ovaj delikates, istina je da ima mnogo jela u tradicionalnoj kuhinji koja ne bi postala toliko sočna i ukusna bez prisustva slanine. Da pogledamo recepte sa kojima svako može da napravi ukusnu slaninu - da je jede kao meze uz vino ili da je stavlja u jela.

Slanina sa solju

Treba dobro da operete salninicu, nakon čega da je isečete na komade širine otprilike 10 cm i dužine 20 cm. Posuda može da bude bilo koja, najbolje drvena, ali će se dobiti i u plastičnoj kofici.

Kada ste oprali i iseckali slaninu, na dno posude koju ste izabrali stavite otprilike jedan prst soli. Komadi se takođe namažu solju i tako se stavljaju u posudu. Važno je da stavite komade sa kožom okrenutom ka dole. Kada poređate jedan red slaninice, ponovo posipate solju - lepo da se pokrije i stavljate druge komade.

Nastavljate po istoj proceduri dok ne nestane slanine. Ne postoji nikakva mogućnost da je presolite, s obzirom na to da ona upija tačno toliko soli koliko joj je potrebno. Kod poslednjeg reda slanine takođe je važno da ostavite malo slobodnog mesta kako biste dobro posuli solju, nakon čega treba da zatvorite posudu poklopcem.

Slanina treba da bude gotova za 3 sedmice. Pre nego što stavite na sto ovaj delikates, dobro je operite, nakon toga je isecite na tanke komad i sipajte po čašu crvenog vina.

Na sajtu smo sakupili dosta recepata za pripremanje slanine, zato preporučujemo da pogledate još:

- domaću usoljenu slaninu;

- slaninu u soku od kupusa;

- paprikovanu slaninu;

- kako da usolimo slaninu;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest