Zova

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196205
Zova

Mnogi narodni lekari zovu, naročito crnu zovu, nazivaju "najjačom travom". Dokazanim svojstvima u borbi protiv raka, zova se svrstava u vredne biljke, koje su veoma korisne za čovekovo zdravlje. Mada smo navikli da je zaobilazimo kao dosadan grm, ovaj članak će probati da vam pruži jedan novi pogled na odnos prema zovi.

Zova (Scambucus) je rod dikotiledona, koji ima preko 30 vrsta. Veliki deo njih uspeva u umerenom pojasu severne polulopte, ali ima i onih, koji se mogu sresti na južnoj. Sve vrste zove rastu kao grmlje ili nisko drveće. Kod nas se najčešće nalaze tri vrste: crna, crvena zova (Scambucus racemosa) i burjan ili apta (Sambucus ebulus).

Najkorisnija za nas je crna zova (Scambus nigra), koja predstavlja grm ili drvo, koje dostiže do 3 metra visine, ređe od 8-10 metara. Ima jako razvijen korenski sistem, a plodovi sazrevaju do kraja avgusta ili pičetka septembra. U nekim delovima zemlje poznat je pod nazivima bazga ili bazgovina.

Crnu zova ne treba mešati sa divoljm zovom, višegodišnjom zeljastom biljkom. Karakteristično za ovu vrstu je to, što njen cvet ima neprijatan miris i krupniji je od cveta crne zove. Postoje još i takozvane australijske zove - dve vrste grmlja sa belim i žutim plodovima, koji dostižu i do 3 metra visine.

Crna zova

Sastav zove

Plodovi crne zove su čitava apoteka za naše zdravlje, ako znamo kako da ih primenjujemo. Bogati su antocijaninima, koji igraju veliku ulogu u neutralisanju slobodnih radikala. Količina pektina i celuloze u zovi je ogromna, a osim toga u biljci ima mnogo vrednih minerala i mikroelemenata.

U zovi ima dosta vitamina C, a ako uspete da je pravilno osušite, sačuvaćete veći deo korisnih sasstojaka. Plod zove je bogat antioksidansima i materijama koje imaju protivupalno delovanje.

100 grama ploda zove sadrži: 73 kalorija, 0, 66 g belančevina, 18, 4 g ugljenih hidrata, 0, 5 g masnoća.

Upotreba zove

Svi delovi biljke zove imaju lekovita svojstva - koren se koristi kao tinktura, plod kao namirnica, od lišča se pravi čaj ili se primenjuju spolja kao obloge, a od cvetova se mogu praviti inhalacija, čaj ili sok.

Popularni lek, preuzet iz narodne medicine priprema se plodovima crne zove, koji su dobro sazreli. Deluje protiv gripa, profilaktički i jača imuni sistem. Ima izvora, koji dokazuju i antikancerogeno delovanje leka.

Da biste pripremili lek, uberite dobro sazrele plodove crne zove, i ako ima zelenkastih zrna - izbacite ih. Operite i porežajte u veliku teglu, naizmenično red plodova, pa red šećera, i tako do kraja tegle. Pokrijte teglu gazom i stavite je na osunčano mesto da fermentira oko 2 sedmice. Posle toga procedite kroz gazu i podelite smesu u manje tegle. Zatvorite ih poklopcem i ostavite na tamnom i hladnom mestu.

Sok od zove

Od tako pripremljenog leka koristi se po jedna kašičica ujutro na prazan stomak, 10 minuta pre doručka. Ovaj recept možete napraviti samo sa zrelim plodovima, a možete ga uspešno koristiti i protiv raka. Još jednom ponavljamo, nikako ne koristite zelena zrna, jer zeleni plodovi zove sadrže otrovne materije.

Od zove se mogu pripremiti marmelada ili slatko, za koje se tvrdi, da imaju deluju kao diuretik i pomažu mršavljenju, kao i da se uspešno primenjuju kod neuroza. Za zdravlje i uživanje čula možete pripremiti čaj od cvetova zove. Čaj ima prekrasan miris i ukus i deluje okrepljujuće.

Korist od zove

Koristi zove za zdravlje čoveka su velike. Staro narodno verovanje glasi, da tamna zrna zove brzo teraju bolesti, što je danas i dokazano u savremenoj nauci i medicini. Zova je moćno sredstvo protiv gripa, pomaže organizmu za brži oporavak posle prehlade.

Zova izaziva znojenje, pomaže pri mršavljenju, deluje kao diuretik, ima sposobnost da smanjuje telesnu temperaturu zbog glikozida koje sadrži. Korišćenje zove pomaže regulisanju metabolizma, što je sa svoje strane korisno za održavanje telesne težine u normalnim granicama. Plodovi zove sadrže mnogo vitamina, najviše vitamina C. Zbog toga je čaj od plodova zove veoma dobar za pušače.

Zrela zova

Čajem od cveta zove se prave inhalacije kod promuklosti i kod upala gornjih disajnih puteva.

Tradicionalna medicina savetuje da se čaj od zove primenjuje kod impotencije, hemoroida, upala mokraćnih kanala, gihta, visokog krvnog pritiska, ascita, upala bubrega i bešike, upale prostate, uriniranja praćenog krvlju, koprivnjače, gušenja i gojenja.

Za regulisanje metabolizma uzimate jednu kašiku osušenih plodova zove i potopite ih uveče u 200 ml tople vode. Ujutru procedite tečnost, malo je ugrejte i popijte je na prazan stomak. Zova se primenjuje spolja kao kupka kod reume i gihta, kao obloga kod upala oka, crvenog vetra ili opekotina, za ispitanje hemoroida i upala kože. Čaj od listova zove spolja se primenjuje za ispiranje kod kožnih osipa, hemoroida i kao kupka za reumu.

Čaj od zove

Prelijte 2 kašike cveta zove sa 250 ml vrele vode. Ostavite poklopljeno 10-15 minuta. Drugi recept je da stavite 2 kašike cveta zove u 500 ml vode i da ga kuvate na tihoj vatri 5 minuta. Uzima se jedna čaša od 100 ml pre jela 4 puta na dan.

Štetnost zove

Veoma pažljivo birajte plodove zove - uvek izaberite tamne ili crne, bez zelenkastih zrna. Zeleni i nezreli plodovi sadrže sambucin i samburigin, koji su otrovni. Dobro je da uvek konsultujete lekara pre nego što počnete lečenje zovom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas