bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Hranljivi izvori kvercetina

Hranljivi izvori kvercetina

Ivanina MarinovaIvanina Marinova
Početnik
291
Hranljivi izvori kvercetina

Kvercetin je prirodni pigment koji se nalazi u dosta voća, povrća i žitarica.

On je jedan od najrasprostranjenijih antioksidanasa u dijeti i igra važnu ulogu u pomaganju telu da se bori sa povredama slobodnih radikala, koji su povezani sa pojavom hroničnih bolesti.

Pored toga, njegova antioksidansna svojstva mogu da pomognu u smanjivanju upala, simptoma alergija i visokog krvnog pritiska.

Hranljivi izvori kvercetina

Postoji mnoštvo hrane koja sadrži kvercetin. Ukoliko pokušavate da povećate unos ovog moćnog antioksidansa, ne zaboravite da uključite sledeće namirnice u svoju dijetu:

Kapar

Kada govorimo o najboljim prirodnim izvorima kvercetina, teško je da se nađe drugi sa većim sadržajem od ovog u kapru. Ovi jestivi cvetni pupoljci sadrže ogromnu količinu od 234 mg kvercetina na 100 g. Ovo je šest puta više od količine koja je sadržana u crvenom luku.

Crveni luk

Zajedno sa korama jabuka, o kojima će biti reči kasnije, luk je jedan od najpoznatijih hranljivih izvora kvercetina. U porodici Lukova, crveni luk je najbolji izvor kvercetina, tako što se u 100 g crvenog luka nalazi 39 mg ovog moćnog flavonoida.

Zova

Zova je visoko cenjena u brojnim evropskim zemljama zbog svojih zdravstvenih koristi koje nudi. Kiselkasti plodovi crne zove su poznati po svojim izuzetno jakim antioksidansnim svojstvima, za šta je u velikoj meri zaslužan sadržaj fenolnih jedinjenja kao što su antocijanini i kvercetin. U 100 g zove se nalaze ogromnih 27 mg kvercetina.

Kelj

Sledeća super hrana na našem spisku je kelj. Kelj sadrži 23 mg kvercetina u 100 g, što je sedam puta više od količine koja je sadržana u brokoliju, drugo povrće koje se često reklamira kao dobar izvor kvercetina.

Bamija

Obično bamija retko prisustvuje na spiskovima sa hranljivim izvorima bogatim kvercetinom, možda zbog toga što se ne konzumira toliko često koliko druga hrana kao što su luk i jabuke. Uprkos tome, u 100 g bamije nalazi se 21 mg kvercetina što je definitivno čini hranom koja treba da nađe mesto u svakoj dijeti.

Kore jabuka

Kore jabuka su odličan izvor kvercetina. U 100 g kora jabuke nalazi se 19 mg moćnog flavonoida. S druge strane unutrašnjost jedne jabuke obezbeđuje samo male količine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest