Bonapeti.rs»Članci»Biljke»Zlatni brk

Zlatni brk

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
318831
Zlattni brk

Zlatni brk /Callisia Fragans/ je višegodišnja biljka i pripada porodici Commelinaceae. Stabiljka ovog cveta je uspravna, nežna i sa puno listova. Kada se gaji u kućnim uslovima, ona dostiže visinu do 80 cm, a kada raste u prirodi - preko 150 cm. Listovi zlatnog brka su izduženi, a njihova dužina varira od 20 do 30 cm, a širina 4-6 cm. Spolja izgledaju kao mali kukuruz. Sočni su, čvrsti, žuto-zeleni, prekriveni voskom. Na uspravnoj stabiljci cveta rastu i puzeće stabiljke. One dostižu ukupnu dužinu preko 100 cm i prekrivene su nerazvijenim listovima.

Na kraju se nalazi rozeta - metlica. Kada puzeća stabiljka počne da raste na zemljištu (kao kod jagoda), rozeta se ukorenjuje i daje novu biljku. To je prirodan način razmnožavanja. U domaćim uslovima se zlatni brk razmnožava putem reznica u vodi. Iako je retko, zlatni brk cveta u vidu sitnih cvetova manjih od 1 cm, koji su sakupljeni u cvast u vidu metlice. Imaju nežnu prijatnu aromu, koja je slična đurđevku. Zemlja porekla zlatnog brka je Meksiko. U prirodnim uslovima raste u tropskim i sutropskim predelima Centralne Amerike, Jugoistočne Azije i Antalskih ostrva.

Sastav zlatnog brka

Zlatni brk sadrži aktivne materije iz grupe flavonoida i steroida, širok spektar vitamina i mikroelemenata (gvožđe, hrom i bakar), koji sprečavaju razvoj ćelija raka. Flavonoidi u soku zlatnog brka su kvercitin i kemferol, koji utiču na jačanje krvnih sudova, deluju diuretski i umirujuće, a takođe i povećavaju dejstvo vitamina C.

Gajenje zlatnog brka

Zlatni brk spada u nezahtevne biljke. Zimi se gaji na temperaturi ispod 10 stepeni. Jednako dobro uspeva i na suncu, ali i u hladu. Budući da im orezivanje ne smeta, mogu se gajiti u raznim oblicima. Ova biljka se poliva kada je zemljište dosta suvo. Voli pulverizaciju. Leti je potrebno da se đubri jednom sedmično, a može se izneti na otvoreno.

Ova bijka se lako razmnožava putem reznica kada se stave u vodu. Sade se u bogato zemljište, kojem se dodaje krupan pesak. Saksija treba da bude velika, kako bi se korenski sistem dobro razvio.

Veoma pogodna za odgajanje je sorta C. elegans. Ima puzeće stabiljke i krajeve na kojima su one uspravne. Listovi su jajasti, dugi do 7 cm, odozgo tamnozeleni, nežni, prošarani uskim srebrnim žilicama, a odozdo - ljubičasti. Sitni beli cvetovi se nalaze na krajevima stabiljki. Koristi se ampelna biljka. Vrsta C. tehuantepecana podseća na prethodnu sortu, ali ima roze cvetove.

Koristi od zlatnog brka

Zlatni brk je popularna kao sobna i dekorativna biljka. Nažalost, malo njih zna da stabiljka i listovi ove biljke u sebi kriju neverovatna svojstva - leče razne bolesti, sa kojima savremena farmaceutska i medicinska nauka i praksa ne mogu izaći na kraj.

U našoj narodnoj medicini i fitoterapji ova biljka nije mnogo poznata. U svetu se od zlatnog brka prave lekoviti melemi, obloge, čajevi. Ima antiupalno dejstvo, pomaže u zarastanju rana, opekotina i raznih bolesti, a unutrašnja upotreba ove biljke pomaže u zarastanju čireva na želucu i dvanaestopalačnom crevu, ima sposobnost da podstiče proizvodnju žuči i da otklanja umor.

Kvercitin u zlatnog brku ima antikancerogeno dejstvo i veoma je dobar antioksidant, deluje diuretski i spazmolitično. Koristi se kod alergija, pucanja kapilara, nefritisa, reume, kardiovaskularnih, očnih bolesti, pa čak i kod infekcija.

Kempferol jača krvne sudove, deluje tonizirajuće, antiupalno i pomaže da se iz organizam izbace toksične materije i dobar je diuretik. Koristi se u lečenju raznih upalnih procesa, kod alergija i problem u radu mokraćnih kanala.

Steroidi u ovoj biljci se nazivaju fitosteroidi. Imaju dejstvo estrogena, a takođe deluju protiv umora, antibakterijski i antisklerotično. Fiosteroidi se koriste kod onkoloških oboljenja, a takođe u lečenju bolesti prostate, endokrinog sistema i poremećaja razmene materia.

Zlatni brk

Zlatni brk je poznat kao moćan imunostimulator i biostimulator, koji jača imuni sistem, a to, sa svoje strane, uklanja bolesi. Pokazalo se da je ova biljka posebno efikasna u lečenju bolesti zglobova i kičme, reume, artritisa, artroze, radikulitisa, hemoroida, opstipacije, gastritisa, kolitisa, ekcema, alergija, psorijaze, očnih bolesti, astme, neuroza, depresije, cisti, mioma, neplodnosti i kao pomoćno sredstvo u lečenju dijabetesa.

Upotreba zlatnog brka u kombinaciji sa drugim biljkama daje odlične rezultate. Pomaže da se lakše usvoje druge biljke i pojačava njihovo dejstvo. Rezultat je da se organnizam uspešno bori sa bolešću.

Narodna medicina i zlatni brk

Sveži listovi, stabiljka i puzeće stabiljke zlatnog brka se sitne. Stavljaju se u staklenu, porcelansku posudu. Pomoću drvene kašike se isitne, kako bi se dobila kaša. Ona se procedi kroz gazu, kako bi se iscedio sok. Zatim se soku dodaje maslinovo ili suncokretovo ulje, dobro se promeša i onda tako treba da odstoi 3 sedmice. Stavlja se u tamnu flašu i čuva se na hladnom mestu.

Sveže ubrane puzeće stabiljke se iseckaju sitno, zatim se stave u emajliranu posudu, preliju se maslinovim uljem i stavljaju se u prethodno zagrejanu rernu na 40 stepeni i onda se dinstaju 10 minuta. Nakon toga se procedi sve pomoću gaze, stavlja se u tamnu fllašu i čuva se na odgovarajućem mestu.

Melem od zlatnog brka se koristi za lečenje uganuća, promrzlina, čira, artritisa, artroze, raznih kožnih oboljenja, za prehlade. Pravi se na sledećinačin: Sveže ubrane listove, stabiljke i puzeće stabiljke sitno iseckajte. Sve ih isitnite, tako da dobijete kašu, a zatim joj dodajte dečiju kremu, vazelin, ulje ili čistu svinjsku mast, tako da njihov odnos bude 2:3. Oba sastojka pomešajte, sve dok ne dobijete homogenu smesu. Dobijeni meles stavite u tamnu posudu i čuvajte na hladnom mestu.

Od svežih listova i stabiljki se istiska sok i onda se meša sa dečijom kremom, vazelinom ili svinjskom mašću, tako da njihov odnos bude 1:3. Promešajte i čuvajte na hladnom mestu.

Alkoholne tinkture od zlatnog brka su najviše korišćeni lekovi, One se sve prave na isti način. U zavisnosti od bolesti, količina i koncentracija alkohola, kao i količina same biljke se menja.

Osim što se koristi kao lek, ova biljka se koristi i kao profilaktično sredstvo. Uzme se 12 čvorova puzećih stabiljki, sitno se iseckaju, zatim se stave u staklenu flašu od 1 l. Onda se preliju sa 750 ml 40% alkohola. Flaša se zatvori i stavi se na sobu temperaturu da odstoji 14 dana. Nakon toga se procedi i čuva u tamnoj flaši na hladnom mestu. Uzima se po 1 kašičica dvaput dnevno 40 minuta pre obroka.

Čajevi od zlatnog brka se koriste za razna oboljenja, pa u ovom slučaju bi trebalo izbegavati dugu termičku obradu. Takođe, za to se koriste svi zeleni delovi biljke - stabiljka, puzeća stabiljka i listovi.

Ako imate opstipaciju, možete napraviti čaj sa čvorovima puzećih stabiljki ili dva manja lista zlatnog brka. Ove delove biljke isitnite i stavite u emajliranu posudu. Sipajte pola litra hladne vode i zagrejte, ali ne sme da proključa. Sklonite sa vatre i neka tako odstoji 7 sati. Dobijeni čaj procedite i sipajte u tamnu staklenu flašu, pa čuvajte na hladnom mestu. Uzimajte po 1 kašiku 3 puta dnevno, 40 minuta pre obroka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas