Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajne savršenog pohovanja

Tajne savršenog pohovanja

Jana G.Jana G.
Početnik
1682
Pohovano meso

Najosnovnije pohovanje, koje odgovara svim namirnicama je brašno, pomešano s jajetom. Druga varijanta ovog pohovanja jeste da se namirnica umoči u jaje, a potom u brašno.

Zlatasta korica na prženoj namirnici igra ulogu zaštitnog pokrivača koji čuva dobre osobine pripremljenog mesa, ribe ili povrća. Pohuju se isto tako sirevi, kačkavalj, parčići voća, pa čak i sladoled.

Veoma često se za pohovanje koriste prezle. Osim toga za pohovanje se koriste različite vrste brašna - pšenično, kukuruzno i pirinčano. Namirnice pohovane brašnom postaju nežnije, bez tvrde spoljašnje korice.

Ima dosta načina pohovanja, koji čak menjaju ukus namirnicama. Naprimer mleveni orašasti plodovi daju novu aromu namirnici i čine je kaloričnijom.

Pohovanje sa susamom je veoma ukusno i odgovara kako mesu tako i sirevima ili voću. Ovsene pahuljice obavijaju namirnice u nežan veo. Da biste ih koristili za pohovanje, namirnica mora prvo da se uvalja u brašno, posle da se umoči u jaje i na kraju u ovsene pahuljice.

Najnežnije moguće pohovanje je sa grizom. On je pogodan za pileće meso, morske plodove, karfiol - sa ovakvim pohovanjem dobijaju jedinstven ukus.

Namirnice se uvaljaju u brašno, nakon toga umoče u umućeno jaje ili ulje i preko njih se u tankom mlazu sipa griz, tako da se ne formiraju grudvice. Nakon prženja dobija se lagana i nežna hrskava korica.

Pohovanje

Da bi se smesa za pohovanje raspodelila preko namirnica glatko i da se ne obrazuju grudvice, najbolje je da se ne koristi samo jaje, već smesa od jaja i svežeg mleka, dobro umućeni. Ali za namirnice koje sadrže visok procenat vlažnosti, sveže mleko se ne dodaje.

Ali su slučaju kada se koristi, treba da pazite na proporciju - dva jaja na 50 ml mleka. Ako umutite mleko samo sa žumancem, namirnice će dobiti zlatastu boju, a ako pohujete samo s belancem, jelo će izgledati aristokratski.

Ako su meso ili povrće preterano vlažni, treba da se osuše salvetom, da se pospu solju i biberom i da se ostave nekoliko minuta da upiju začine.

Nakon toga se valjaju u brašno, otresu se viškovi, umače se u jaja s mlekom i još jednom se uvaljaju u smesu za pohovanje. Namirnice se prže u zagrejanoj masnoći s obe strane.

Za deblju koricu pravi se dvostruko ili trostruko pohovanje. Već pohovana namirnica se umače u jaje i ponovo u prezle ili brašno.

Pošto ste upoznati sa tajnama idealnog pohovanja, preporučijemo da probate i neke od naših recepata, a upravo:

- pohovani kačkavalj;

- pohovani sir;

- pohovana piletina;

- pohovana riba;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest