bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Ishrana kod problema sa želucem

Ishrana kod problema sa želucem

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2302
Nadraženi želudac

Izirtiran želudac se karakteriše bolno povećanom razdražljivošću. To znači da njegovo funkcionisanje nije normalno. Iz ovoga proističe pojava različitih poremećaja.

Želudačni problemi su verovatno jedan od najrasprostranjenijih i najneprijatnijih problema. Obično se mogu lečiti dostupnim sredstvima. Zato je dobro da svako zna kako može da vrati u dobru formu svoj želudac jednostavno - nešto, od čega zavisi celokupno zdravlje organizma.

Ishrana kod problema sa želucem

Želudac se može najviše razdražiti unosom hrane. U nepravilno čuvanoj hrani, hrani koja nije dobro oprana ili koja je nedovoljno obrađena neizbežno se razvijaju bakterije. Kod nedovoljne higijene praktično bilo koja namirnica može postati idealna okolina za bakterije koje izazivaju bolesti. Namirnice koje su najpogodnije za razvoj bakterija su meso i jaja, zbog čega je nabolje ne unositi ih u ovom periodu.

Kod poremećaja rada želuca je dobro unositi namirnice kao što su krompir, sok od šargarepe, banane, žito, pirinač i pileći bujon, sve dok se simptomi ne smire. Ove namirnice su lake i meko prolaze kroz digestivni trakt i imaju umirujuće dejstvo na stomačne probleme.

Mučnina

Dobra ideja je i spremanje malih užina sa keksom ili kriškom hleba. Ove namirnice su sposobne da apsorbuju višak želudačne kiseline i da ublaže bolove.

U ovom periodu se savetuje izbegavanje kafe, crnog čaja, dijetičnih gaziranih napitaka, pržene hrane. Ovi proizvodi poboljšavaju proizvodnju želudačne kiseline i pogoršavaju stanje poremećenog rada želuca.

Saveti kod problema sa želucem

Ukoliko imate kiselinu, u najbližoj apoteci potražite odgovarajuće lekove koji će neutralisati kiselu reakciju. Izaberite one koji umiruju nadraženu sluzokožu želuca i umanjuju refluks. Preporučuje se korišćenje preparata kod povremenih neprijatnosti sa želucem, ali i ne previše često.

Ukoliko neprijatnosti produže jako dugo ili postaju sve češće, obavezno posetite lekara. Univerzalni lek je soda bikarbona rastvorena u čaši, ali i ona sa svoje strane može da dodatni nadraži sluzokožu.

Tost

Kod bolova u želucu, nadimanja i gasova je najbolje koristiti sastojke kao što je đumbir. On može se pije kroz sok ili u obliku čaja, prethodno narendan. Čaj od ljute mente i mirođije takođe deluje dobro u borbi protiv gasova u stomaku i gastrointestinalnom traktu. Ukoliko ste konzumirali ljuta ili pikantna jela, koja mogu da nadraže zidove želuca i creva, najbolje je popiti biljni čaj nakon obroka.

Kod problema sa želucem i dijareje je neophodan specijalan režim ishrane. On uključuje namirnice dobre za želudac kao što su banana, pirinač, sos od jabuke, dvopek i čaj. Ukoliko su bolovi praćeni gađenjem, preporučuje se konzumacija pečenih krompira sa malo soli.

Namirnice sa prostim šećerima i skrobom umanjuju kiselu reakciju u želucu. Dodatno se preporučuju jer se lako vare i ne uznemiravaju digestivni sistem. Rešenje problema uključuje i češće manje obroke sa prostim, blago začinjenim jelima.

Aloe

Ukoliko su problemi sa želucem hronični, najbolje je da se okrenete probioticima, kao što su jogurt, kiselo mleko ili kefir. Oni se bore za zdrav digestivni sistem time što se bore protiv loših mikroorganizama koji stvaraju gasove u crevima. Preporučuje se i unos tableta ili sirupa koji sadrže laktobakterije i bifidobakterije, koje se brinu o gastrointestinalnom traktu i jačaju imuni sistem.

Na svaki poremećaj rada želuca dobro deluje aloe vera. Sok ove tropske biljke deluje umirujuće na sluzokožu želuca. Ima sposobnost regeneracije epitelnih ćelija, i istovremeno deluje protivupalno na telo. Unosi se u obliku tableta ili soka. Međutim, aloe vera je i diuretik, što je čini nepogodnom za unos tokom problema sa dijarejom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest