bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Posude, pogodne za mikrotalasnu

Posude, pogodne za mikrotalasnu

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Početnik
432741
Hrana u mikrotalasnoj

U mikrotalasnoj rerni ne mogu da se koriste posude od svih materijala, već samo onakve koje propuštaju mikro talase. One treba da su stabilne pri kontaktu s vrelim namirnicama i tečnostima. U prodavnicama možete da nađete najrazličitije posude, specijalno prilagođene za kuvanje, odmrzavanje i zagrevanje hrane u mikrotalasnoj rerni.

Važan uslov je da nemaju metalne ukrasne delove. Uspešno možete da koristite posude s kojima raspolažete, ako odgovaraju i ovim zahtevima. Ali ako se posuda koju koristite zagreje pri grejanju rerne, a njen sadržaj ostane hladan, ne koristite je više.

Oblik posuda je takođe važan - poželjno je da su okrugle ili ovalne. Velika i plića posuda podesnija je od uske i duboke, jer je potrebno više energije za zagrevanje.

Posude od vatrostalnog stakla, porcelana, keramike su najpodesnije, jer osim što lepo izgledaju spolja, mogu da se koriste i odmah za serviranje. Prozračne staklene posude su veoma zgodne, jer možete pratiti proces kuvanja.

Proverite prethodno da posude nemaju metalna vlakna, pukotine ili drške od metala. Keramičke posude ne treba da su porozne. Neodgovarajuće za upotrebu su posude od olovnog stakla.

Papir je pogodan za kratko zagrevanje na niskoj temperaturi, kao i za hranu s niskim sadržajem masti i vode.

Mikrotalasna

Domaćinski ubrus je pogodan pri pečenju masnije hrane, jer prima višak masnoće. Voštani papir, koji se koristi za čaše i tanjire, treba da se izbegava, jer visoka temperatura vodi do topljenja voska.

Plastične posude, napravljene od termo stabilne plastike, pogodne su za korišćenje u mikrotalasnoj rerni. Obične polietilenske kese se ne preporučuju za upotrebu.

Posebne kese za pečenje su zgodne, kako za povrće tako i za meso. Pre upotrebe treba da se napravi nekoliko rupa, da može para da izlazi. Zavežu se koncem, a ne metalnim štipaljkama.

Pamučni i laneni materijali mogu da se koriste za podgrevanje peciva. Sintetički materijali treba da se izbegavaju. Drvene posude i pletene korpice pogodne su samo za kratkotrajno zagrevanje na niskoj temperaturi.

Mogu da se koriste drveni štapići za ražnjiće, kao i čačkalice za zatvaranje rolata s punjenjem i td., ali da se pazi da se ne zapale.

Metalne posude su posebno nepogodne za kuvanje u mikrotalasnoj rerni, jer odbijaju mikro talase. Zato ih izbegavajte, kao i posude od folije, livenog gvožđa i metalne štašiće za ražnjić i slično.

Dozvoljeno je da se koriste samo mali parčići aluminijumske folije za tanje delove namirnica. Pri velikim površinama moguća je pojava iskri. Prilikom korišćenja aluminijumske folije treba imati u vidu da pokrivena površina obavezno treba da je manje od nepokrivene.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest